"Няма заговор  - има поискани пари, има сигнал, има договорени пари, има дадени пари."

Така описа тази сутрин предприемачът Александър Ваклин текущия скандал с арестуваната заради подкуп кметица на "Младост" Десислава Иванчева, зам.кметицата Биляна Петрова и посредника и бивш кмет Петко Дюлгеров.

Строителят каза, че е изразил така гражданската си позиция - да се преустанови една порочна практика. Той отново натякна, че не обичал позицията "някой да направи нещо".

Отказвайки да обсъжда процесуални детайли, които били разказани обстойно от прокуратурата, Ваклин каза по повод зрелищото задържане, че "за нейно съжаление и мое, и на всички хора – тя наистина си поиска парите, тя си определи мястото, на което да й бъдат дадени, времето, по което да й бъдат дадени и няма заговор".

Относно обикновеното уведомление, за което е размотаван почти година, той заяви, че имало районни кметове, които дори не знаят, че изпълняват тази функция, тя е съвсем ниско в задълженията на един кмет.

"Седмица след седмица нашите служители се връщаха - с различни оправдания защо нашата преписка не се пуска. По едно време обявиха, че са я загубили, после изведнъж се намери - после пак се загуби", описа Ваклин.

Той лично опитал да си запише 4 срещи с кметицата и те винаги се проваляли. Опитал се да разбере - защо му кзват, че проблемът вече е "личен". А дори след жалбата му до СОС самите общински съветници опитали "да озаптят г-жата, че има граница на безобразията".

Що се отнася до Петко Дюлгеров, той се свързал с него случайно, защото знаел, че "е един от хората, които контактуват с кметицата".

Ваклин заяви, че все пак е инженер и като такъв може да прецени събраните доказателства като безупречни. 

Дори само на началото на зададения въпрос: дали по делото има достатъчно доказателства, той прекъсна водещата категорично:

- Има, уверявам ви!

- А сигурен ли сте, че тя е била крайният получател?

– Убеден съм. Ако някой ви даде 70 000 евро и вие започвате да се разхождате из София – дали сте куриер? Все пак има банкови сужители за тези работи - обяви Ваклин.

- Сега тя има коз, че...

- Няма коз.

Строителният бизнесмен призова всички, които имат проблем, да сигнализират службите и че само така може да научим администрацията, че тя е там, за да служи на гражданите.

"Честно казано, нито аз нито КОНПИ, нито Специализираната прокуратура не сме желали да стане такъв цирк", каза той по повод задържането.

Той бе категоричен и на въпроса, който възникна вчера на мярката за неотклонение: трима от адвокатите са прочели протокол, че служител на КОНПИ - при това назоваха името му Деньо Денев, е върнал парите на бизнесмена след реализацията (че парите са собственост на Ваклин и са предоставени за акцията няма спор - това бе заявено от прокуратурата още на първата пресконференция, б.р.).

Ваклин отговори категорично два пъти с "не", т.е. - парите, които, разбира се, са основният предмет на престъплението и доказателство №1, не са му връщани.