„Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва”, категоричен е Пламен Георгиев, председател на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Той определи пре бТВ като необяснимо чувството, което остана в българското общество за показност на ареста, извършен в центъра на София

„Законът изисква да се претърси автомобилът в присъствието на Иванчева. Сигурен съм, че е било некомфортно за нея, но така всички виждат, че автомобилът не е местен никъде”, коментира Георгиев.

На въпрос защо се е наложило Иванчева да седи с белезници през цялото време, той повтори казаното от прокурорите още онзи ден - че при предишни акции е имало случаи задържаното лице да се хвърля на земята в калта, за да се опита да изтрие химическото вещество, с което били белязани парите.

„Не помня друг такъв случай на лице задържано с подкуп в такъв размер, така че би трябвало да действа и като превенция”, предупреди Георгиев.

„Бях силно изненадан, че има положителни и отрицателни становища за ситуация, когато задържаш човек със 70 хил. евро в ръцете. Уверявам ви, че ако бяхме в една държава на Запад от нас, никой нямаше и да си помисли да каже и дума в защита на този човек”, коментира още Георгиев.

На въпрос дали доказателствата срещу Десислава Иванчева ще издържат в съда, Георгиев каза, че като бивш прокурор е сигурен, че могат да доведат до осъдителна присъда (Георгиев е прокурорът, който прекрати без мнение за извършено престъпление аферата "Ало, Ваньо" с участник премиера Бойко Борисов, .р.).

„Аз като прокурор, ако имах такова дело, щях да бъда убеден, че ще имаме осъдителна присъда и съм убеден, дай Боже, и съдът да мисли по същия начин”, каза шефът, заради когото главният прокурор Цацаров попиля министър Екатерина Захариева, а после и Цецка Чачева.

Той дори си помечта: до година две да нямат работа, защото подкупите ще свършат. И веки трябва да си каже: "Каквото било - било".

"То няма кой да ми звънне и как да ми звънне, защото аз не се отчитам пред никой. Ние сме независима институция", увери Георгиев водещата в неподатливостта си към каквито и да е влияния.

Все пак после коментира, че те се отчитат единствено пред парламента с годишни доклади. До момента са получили над 100 сигнала за корупция. Георгиев уточни, че в правомощията им е и да разследват магистрати, но не каза дали в момента тече подобно разследване.

По същата телевизия гостуваха и двама от адвокатите на зам.кметицата на "Младост" Биляна Попова -  Ирен Савова и Иван Иванов. Те отново окачествиха доказателствата срещу тримата задържани като "твърде крехи".

Савова повтори тезата си и от вчера от съдебната зала:

„Парите, които Ваклин е предал на следователите за въпросния подкуп, са предадени на 2 април. В постановлението за привличане като обвиняема на Десислава Иванчева пише, че подкупът е поискан на 13 април. Как така едни пари вървят изпреварващо по-бързо преди да бъдат поискани?”, попита Савова.

(Между другото, Ваклин по Нова тв каза тази сутрин по повода, че нещо не са прочели правилно датировката на протоколите, б.р.)

„В никакъв случай нито един български гражданин не може да бъде поставян в такова унизително положение”, категорична бе адвокатката по повод задържането.