Португалия намери решение за да спаси една от най-големите си банки по модела, който управата на БНБ предложи първоначално за КТБ, но впоследствие не беше приет от обществото и политическите сили.

В неделя правителството одобри помощ от 4,9 млрд. евро за закъсалата "Банко Ешпирито Санту", която беше обвързана с прекалено много кредити към основния си собственик - холдингът "Ешпирито Санту". Голяма част от кредитите, свързани предимно със строителство, спряха да бъдат обслужвани, и банката обяви загуба от 3,6 млрд. евро. Само за седмица пазарната ѝ капитализация се понижи със 75%.

Според плана тя ще бъде разделена на "добра" банка, наречена "Ново Банко", в която отиват депозитите, а кредитите и останалите активи отиват в "лоша" банка, която ще премине в производство по несъстоятелност, а загубите ще бъдат поети от акционерите и необезпечените облигационери.

"Ново Банко" ще бъде рекапитализирана с 4,9 млрд. евро, като с тях ще бъдат покрити депозитите в пълен размер, както и задълженията към обезпечените облигации.

Държавата ще бъде компенсирана, след като евентуално някога "Ново Банко" бъде продадена.