В седмичното си видеообръщение германският канцлер Ангела Меркел засегна днес проблема с дефицита на висококвалифицирана работна сила в страната и призова момичетата да следват математика, физика и инженерни науки, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Искам да кажа на младите момичета, че изборът на подобни професии ще им осигури много, много добри шансове за намиране на работа", каза канцлерката и подчерта, че самата тя е следвала физика с "огромно удоволствие".

Меркел отбеляза, че на 26 април канцлерството организира "Ден на момичетата" за онези от тях, които търсят информация за възможностите за работа и кариера. Планира се подобна проява и за момчетата, допълни тя.

Искаме да насърчим момчетата да се запознаят с професии като възпитател и гледач - на деца, болни или стари хора, каза Меркел.

В Германия има сериозен недостиг на висококвалифицирана работна сила, като се очаква до 2040 г. дефицитът да достигне три милиона души. Особено остра е нуждата от хора с техническа квалификация като инженери и компютърни специалисти, както и на специалисти в областта на здравеопазването.