Холивудската актриса Натали Портман отказа да приеме наградата „Генезис“ от 1 млн. долара, организирана от Израел, заради „скорошните събития“ в страната. Церемонията по награждаването се отменя, тъй като Портман беше ключовата фигура на събитието, отбелязва „Ройтерс“.

Наградата „Генезис“ се раздава от 2014 г. на хора, които са се развили отлично в професионален план и са вдъхновение за другите „със своята отдаденост на еврейското общество и еврейските ценности“. Лауреатите от минали години са скулпторът Аниш Капур, бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, актьорът Майкъл Дъглас и цигуларят Ицхак Пърлман. Всички те са дарили получената сума от 1 млн. долара за благотворителни каузи.

„Скорошните събития“, поради които Портман не приема наградата, са сблъсъците между Израел и Палестина по ивицата Газа, тъй като еврейската държава отказва да приеме обратно палестински бежанци на територията си, които остават извън земите си, когато Израел е основана преди 70 години, а радикално палестинско движение е осъществило блокада на ивицата. В протестни действия, прерастнали в кървав конфликт, 31 палестинци загинаха, има стотици ранени.

Откакто Портман обяви решението си , се появиха много предположения защо отказва „Генезис“. Актрисата обаче сама даде обяснение в изявление в петък.

"Решението ми да не присъствам на церемонията по връчване на наградата "Генезис" беше възприето по грешния начин. Нека говоря сама за себе си. Избрах да не присъствам, защото не исках да се появя като защитник на Бенямин Нетаняху, който щеше да даде реч на церемонията. По същата причина аз не съм част от движението "Бойкот, лишения, санкции" (BDS) и не го подкрепям", пише актрисата в извлението, визирайки BDS групата, чийто протест е насочен към Израел заради отношението им към палестинци на границата на двете държави.

В следствие на решението на Портман, церемонията по награждаването беше отменена в четвъртък, тогава говорител на актрисата обяви, че „скорошните събития в Израел са силно стресиращи за нея“ и „тя не може да присъства на церемонията с чиста съвест“.

Израелският министър на културата изрази съжалението си, че Портман е "паднала като зрял плод в ръцете на поддръжниците на BDS", а лидерът на движението я поздрави за отказа да "замаже израелските престъпления и политики на апартейд".

"Като много евреи по света, и аз мога да бъда критична към управлението на Израел, но не искам да бойкотирам цялата нация – продължава в изявлението Портман. – Ценя израелските си приятели и семейство, израелската храна, книги, изкуство, кино и танц.

Израел е създадена преди 70 години като рай на бежанците от Холокоста. Но грубото отношение към тези, които страдат от днешните зверства, просто не се вписва в моите еврейски ценности. Защото ме е грижа за Израел, аз заставам срещу насилието, корупцията, неравенството и злоупотребата с власт".

Портман прикани всички „да не приемат като мои думи онези, които не идват директно от мен“ и обави, че въпреки че няма да приеме наградата, в бъдеще ще подкрепи няколко благотворителни каузи в Израел.

Площад Славейков