Френският президент Еманюел Макрон определи руския президент Владимир Путин като "много силен човек, пред когото никога не трябва да проявяваме слабост" в момент, когато напрежението между Запада и Москва е особено изострено, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Руският президент е "много силен човек, силен президент", каза Макрон в интервю на английски за телевизия Фокс нюз, излъчено днес преди утрешното му държавно посещение във Вашингтон.

"Мисля, че никога не трябва да проявяваме слабост пред президента Путин. Когато сте слаби, той се възползва от това", каза Макрон.

"Той е силен и интелигентен, но не и наивен и е обсебен от стремежа да се меси в нашите демокрации", заяви френският президент за руския си колега.

"Меси се навсякъде в Европа и САЩ, за да отслаби демокрациите ни, защото смята, че това е полезно за страната му. Той иска Велика Русия. Хората се гордеят с политиката му. Той се държи изключително сурово с малцинствата и с противниците си с някаква представа за демокрацията, която аз не споделям", отбеляза Макрон, като същевременно увери, че постоянно поддържа контакт с Путин.

"Уважавам го. Познавам го. Не си правя илюзии", заключи Макрон.