Външните министри на Г-7 - седемте най-развити индустриални държави, единодушно се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия, но се съгласиха да оставят отворена вратата за диалог с Москва, съобщи висш американски представител, цитиран от Ройтерс.

Външните министри на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, които се събраха вчера на двудневна среща в Торонто, Канада, разискваха напреженията с Русия, Иран и Северна Корея, както и ситуацията във Венецуела и Мианмар.

"Г-7 единодушно се противопоставя на зловредното поведение на Русия", заяви пред журналисти висшият представител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност. "Има готовност сред членовете на Г-7 за диалог с Русия, но наред с това ние я държим отговорна за зловредните й действия и за усилията да дестабилизира (други) страни", добави той.

Министрите ще издадат днес заключителна декларация, в която ще потвърдят непреклонната си линия към Москва, добавя Ройтерс, като цитира източници, запознати с дискусиите в Торонто.

"Декларацията ще бъде твърда заради онова, което направиха руснаците досега. Но тя може да се интерпретира и като запазване на отворена врата", каза източник, пожелал анонимност, и добави: "Ние им казваме: ако искате да се отнасяме към вас като към велика сила, работете с нас."

Германският външен министър Хайко Маас прикани Москва да помогне за уреждане на кризата в Сирия, където Русия и Иран подкрепят президента Башар Асад.

"Ние знаем, че сирийският конфликт не може да бъде уреден без Русия. Но тя трябва да направи конструктивни предложения", каза той вчера пред журналисти.

Външните министри подготвят срещата на лидерите на Г-7 в Квебек, в Канада, на 8 и 9 юни.

Те няма да обсъждат нови наказателни мерки срещу Москва, защото Великобритания, Франция, Германия и Италия членуват в Европейския съюз, който трябва да вземе колективно решение какви мерки да предприеме. Но този въпрос вероятно ще бъде разискван в двустранни разговори между страните от Г-7, посочва БТА.