Най-после е образувано досъдебно производство във връзка с наводнението в Мизия. То е за причиняване на смърт по недпредпазливост, съобщи БНТ. Засега то се води срещу "обичайния заподозрян" - неизвестен извършител.

Според държавната телевизия вече е започнала проверка на язовирите, в която ще участват и разследващи органи. 

След отеглянето на водата от залетите места и след проверка, която разследващите ще направят, прокуратурата ще прецени дали има действие или бездействие на длъжностни лица, за да образува по-прецизирани досъдебни производства. 

Както Клуб Z вече писа, кметът на Мизия Виолин Крушовенски изказа предположение, че всичко е човешка грешка. Според младия министър на околната среда и водите Станислав Анастасов обаче "преливането на язовир над преливника е нещо напълно нормално и не е опасно." Така той коментира твърденията, че не са взети навреме мерки срещу преливането на 8-те язовира по поречието на река Скът.

Едновременно Анастасов потвърди, че намиращият се наблизо язовир "Селановци" не е в състояние да поеме водата от другите водоеми, тъй като не е ретензионен, т.е. - не може да изпуска вода.

"Министерството на околната среда и водите (МОСВ) има аналитични и предупредителни функции, но не е от неговата компетенция да предупреждава гражданите", заключи още Анастасов. 

При наводнението в Мизия загина един човек, а няколко десетки къщи бяха разрушени.