Френското Национално събрание прие с голямо мнозинство оспорван закон, затягащ правилата за даване на убежище, предаде Ройтерс.

Това стана след бурни дебати, които за първи път предизвикаха пропукване на единството в партията на президента Еманюел Макрон.

Законът бе одобрен с 228 гласа „за“, 139 „против“ и 24-ма „въздържали се“. Дебатите ще продължат през юни в Сената - горната камара на парламента. Последната дума обаче ще има Националното събрание.

Текстът предвижда да се удвои до 90 дни времето за задържане на нелегални мигранти. Намаляват се сроковете за подаване на молби за убежище и си налагат наказание от 1 година затвор и глоби за нелегално пресичане на границите.

Правителството в Париж заяви, че иска да бъде и твърдо, и справедливо към имиграцията. Тя е основен фактор за общественото мнение, откакто хиляди мигранти, бягащи от войните и бедността в Близкия изток и Африка, поеха към Европа.

Законът предвижда също малолетните да получават убежище по облекчена процедура и намалява наполовина времето, в което властите трябва да обработват молбите за убежище.

Законът бе остро критикуван от правозащитни организации и от левите партии и е ключов тест за единството в центристката партия „Републиката в движение!“ на Макрон. Един депутат от президентската партия гласува „против“, а 14 се въздържаха.

Преди гласуването Ришар Феран - председателят на парламентарната група на управляващата с абсолютно мнозинство партия, предупреди, че гласуване "въздържал се" ще бъде възприето като дребно прегрешение от партийното ръководство, а гласуване „против“ ще се смята за "смъртен грях".

Френското правителство се оказа в неловка ситуация и защото депутатите от крайно десния Национален фронт на Марин льо Пен подкрепиха някои членове от текста на закона.