За пореден път личните лекари ще протестират. Исканията им са да бъдат намалени административните им задължения и потребителската такса да е 1% от минималната заплата - от 2.90 да стане 5.10 лв. Лекарите настояват да не бъдат задължени да са 24 часа на разположение на пациентите си. Те искат още всички, които са освободени от потребителска такса, да я плащат в пълен размер.

"Тежи грубото администриране, за един преглед от 10-15 минути остават минута-две-три", коментира пред бТВ  д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

И допълни:

"Не може лекарите масово да се изнасят от България – средната възраст е 59 г., 25% са над 65 г. Като е толкова хубаво, защо не идват нови лекари?"

Само за последния месец имало два случая на джипита, починали на работното си място.

Брънзалов отбеляза, че той и колегите му скоро ще имат и друг проблем – новата европейска директива за защитата на личните данни. Заради нея ще се наложи да инвестират в компютри и в нов софтуер с 2000-3000 лв. издръжка на година.

Протестът е днес в 12:30 ч. пред НДК. По същото време в сградата на Двореца ще има неформално заседание на съвета на министрите на здравеопазването.