Харви Уайнстийн се е разминал с отличие за принос от Московския кинофестивал, разкри руският режисьор Никита Михалков на откриването на форума в четвъртък, 19 април.

„Преди три месеца искахме да връчим на наградата на Московския кинофестивал „За принос в световното кино“ на Харви Уайнстийн. Но се уплашихме. Макар че беше логично — той има сто номинации за „Оскар“. Но решихме, че не си струва“, обясни Михалков, цитиран от ТАСС.

Михалков заяви, че може само да завижда на човек, който не изглежда като Ален Делон, а е „обичан от толкова много красиви жени“.

След като посочи колко „нормално“ е започнала церемонията на отриването (счупен нотен пулт, погрешно обявяване на народността на един участник), Михалков премина към политическа ирония.

„Саулюс Бержинис го обявиха за руски режисьор, а той е литовец. Аз самият съм от рода на Гедиминовичите (княжески литовски род). Имам право да получа второ гражданство, но търпя“, подчерта Михалков.

Режисьорът благодари специално и на британските гости.

„Кинематографистите от Великобритания не се уплашиха, че тук ще ги отровим. Дойдоха. Нас непрекъснато ни обвиняват. Все някому сме виновни“, продължи с иронията Михалков.

Малко преди това Михалков разказа, че ръководството на фестивала е имало намерение да връчи специална награда на холивудския продуцент Харви Уайнстийн. И коментира така секс скандала около него:

„Всичко това изглежда като абсолютна порнография. Когато жена, която е имала навремето добър търговски вид, а сега го е загубила, разказва разни истории, за да си спомнят отново за нея, това е неправилно“, отбеляза режисьорът.

"Площад Славейков"