Премиерът на Армения Серж Саркисян не издържа на натиска и подаде оставка. Това стана на единадесетия ден от протестите срещу него.

„Обръщам се към вас за последен път като ръководител на правителството. Лидерът на протестната акция Никол Пашинян бе прав. Сбъркал съм. В наложилата се ситуация има няколко решения, но няма да пристъпя към нито едно от тях. Не е за мен. Оставям длъжността ръководител на нашата страна, поста премиер-министър“, пише в официално заявление на Саркисян, обнародвано от неговата пресслужба и цитирано от Нюз.ру. 

„Уличното“ движение е против да заемам тази длъжност, аз изпълнявам вашето искане. Нека има мир, хармония и логика в нашата страна“, допълва той.

160 000 души на протест в центъра на Ереван.

Временно изпълняващ длъжността министър-председател ще бъде Карен Карапетян, досегашен вицепремиер.

Арестуваният главен организатор на бунтовете Никол Пашинян беше пуснат от затвора. Той заяви, че настоява да бъдат освободени всички задържани и се отправи към протестиращите, пред които ще държи голяма реч.

Никол Пашинян.

Повече от 160 000 души излязоха на протест в центъра на Ереван снощи, а днес бунтът продължи в много части на страната, предаде Нюз.ру. Към протестиращите се присъединиха и стотици военни. Те веднага били заплашени от властите със сурови наказания.

Тази сутрин демонстрациите са се разпространили в градовете Аджапяк, Ванадзор, Гюмри, Севан и Раздан.

Днес е единадесетият ден от бунта. Той беше провокиран от избирането на бившия президент Серж Саркисян за премиер на страната. 

Опозицията, водена от Никол Пашинян, организира масови демонстрации с искане Саркисян да не става министър-председател, но депутатите гласуваха назначаването му. Вчера полицията арестува Пашинян, Арарат Мирзоян и Сасун Микаелян. Формалната причина е провеждане на незаконно събиране на хора.

Снощи председателят на арменския парламент Ара Баблоян се срещна с арестуваните депутати от опозицията, организирали масови протести в Ереван. Той отишал при тях не като шеф на парламента, а като човек и лекар, предава ТАСС. Баблоян много се надява, че молбата му - да бъде подновен реалният диалог с премиера на страната, ще има някакво значение, отбеляза пресцентърът на парламента.

Призиви към опозиционерите за подновяване на диалога бяха отправени по-рано от президента Армен Саркисян, от премиера Серж Саркисян, от редица партии и политически сдружения.

На места се стигна и до тежки сблъсъци с полицията.

Демонстрантите упрекват Серж заради усилията да остане на власт след неотдавнашната промяна в конституцията, с която Армения се превърна от президентска в парламентарна република, а също, че не е намалил бедността и корупцията в страната, пише БТА. Самият той категорично отказваше да подаде оставка.