Хиляди демонстранти, протестиращи от десетина дни в Армения - бивша съветска република в Кавказ, се надигат срещу бедността и корупцията в страната, но най-вече срещу безпрецедентния ход на експрезидента Серж Саркисян, останал на власт като премиер с по-големи пълномощия.

"Не" на третия мандат на Серж

Арменската конституция забранява на президента да управлява повече от два мандата, но Серж Саркисян, оглавил страната през 2008 г., прокара през 2015 г. оспорвана реформа, която прехвърли повечето властови пълномощия на премиера, оставяйки на президента предимно протоколни функции.

На 17 април Саркисян, чиято Републиканска партия има мнозинство в парламента, наложи избирането си за премиер и така се завърна на власт. 

"Фактът, че един и същ човек управлява страната за трети пореден път, създава безпрецедентна ситуация", обяснява за АФП аналитикът Ерванд Бозоян.

"Икономическото положение е много тежко, има и корупция, но най-важното е, че хората са против трети мандат за Серж Саркисян, не искат да живеят като в страните от Централна Азия, където авторитарните президенти по принцип царстват пожизнено", изтъква той.

"Серж Саркисян е вече политически труп, а с трупове не се разговаря", заяви водачът на протестите, депутатът Никол Пашинян.

Бедност и безработица

Освен маневрите на Серж Саркисян, целящи да се задържи на власт след повече от десетилетие на президентския пост, демонстрантите критикуват 63-годишния бивш военен заради неуспеха му в борбата с бедността, докато националната икономика остава в ръцете на олигарси.

Делът на бедните в Армения е бил 29,8 на сто през 2016 г. срещу 27,6 процента през 2008 г., сочат данни на Световната банка, а брутният вътрешен продукт на глава от населението остава 3770 долара - почти колкото и преди 10 години.

"Мнозина са без работа, живеят в бедност", констатира аналитикът Хакоб Бадалян.

Един от демонстрантите - 26-годишният Карапет Ананян, разказа как е бил "твърде наивен, мислейки, че лесно ще намери работа" с дипломата си от престижен икономически вуз.

"Безработен съм от три години, навсякъде ми казват, че работа няма. А властите постоянно обещават да открият хиляди  работни места, но нищо не правят", заяви той пред АФП.

Корупция

Много от протестиращите се обявяват и срещу скокообразно растящата корупция в полицията и правосъдната система, както и в образованието.

"Корупцията задушава днес страната. За да започнеш малък бизнес, трябва да бутнеш нещо на чиновниците. Агенти на данъчните също искат рушвети, дори учителите си просят подаръци", разказва за АФП Мушег Хачатрян, безработен на 52 години.

"Нещата стават непоносими. А кой е виновен за всичко това? Естествено, Серж Саркисян", уверява той.

Според аналитика Хакоб Бадалян сред протестиращите "има не само бедни, но и заможни хора, с хубави апартаменти и коли".

"Значи им е писнало вече от цялата атмосфера на несправедливост", обяснява той.

Липсват геополитически фактори

Серж Саркисян минава за проруски политик, но демонстрантите изобщо не отправят обвинения в този дух - за разлика от прозападните вълнения на Майдана в Украйна, довели през февруари 2014 г. до свалянето на проруския президент Виктор Янукович.

"Този политически процес се развива без никакъв геополитически контекст", уверява и Никол Пашинян. "Не се ръководим нито от интересите на САЩ, нито от тези на ЕС, нито на Русия. Трябва да действаме само в интерес на Армения", твърди той.

Президентът на Русия Владимир Путин впрочем поздрави тази седмица Сeрж Саркисян по случай новото му назначение. А руската дипломация изрази "убеденост", че конфликтът в Армения "ще бъде уреден по демократичен път и в рамките на закона".