Подета е общоевропейска дипломатическа инициатива администрацията на Доналд Тръмп да бъде убедена да облекчи санкциите срещу Русия, пише в. "Файненшъл таймс".

Това става на фона на опасенията, че мерките са толкова сурови, че могат да нанесат щети на производството в Европа.

Начело на усилията е Франция. Санкциите срещу руските металургични компании доведоха до скок на цените на алуминия. Париж агитира съюзниците си, сред които Берлин, Лондон и Рим да представят заедно интересите си във Вашингтон.

Идеята отразява засилващото се безпокойство на Стария континент за последиците, които санкциите биха могли да имат върху ключовите индустриални отрасли в ЕС - от производството на автомобили до космическите технологии.

Френски представител предупреждава, че мерките срещу руския алуминиев производител "Русал" ще имат "пряко и силно отражение върху осигуряването на ключови продукти" и че редица заводи в Европа са заплашени от закриване.

"Те не са от тези, които могат да бъдат наново открити за една нощ. Така че трябва решение, и то бързо, - заяви представителят. - Провеждат се конструктивни контакти със САЩ."

Инициетивата е подета точно преди посещенията във Вашингтон на френския президент Евманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел. Те ще се срещнат с президента Доналд Тръмп като част от дипломатическите усилия за намаляване на напрежението от двете страни на Атлантическия океан. То вече е доста голямо заради планираните американски мита върху стоманата и алуминия.

За разлика от предишните санкции на САЩ срещу Русия, наложени заради намесата на Москва в Украйна през 2014 г., новите мерки, съдържащи се в  Закона за противодействия срещу противниците на Америка, чрез санкции, или CAATSA, на практика запраняват на европейците да имат бизнес с наказцаните компании и притежаващите ги олигарси.

"Русал" е най-големият в света производител на алуминий извън Китай и по-голямата част от производството му се изнася. Това доведе до скок на цените до 30 на сто прз последните две седмици. Тя е и водещ доставчик на алумина - рафиниран ял прах, използван в пещите за направата на метал. Тук цените достигнаха рекорда миналата седмица.

Компанията снабдяваше повечето водещи европейски производители на алуминий с материал от гигантския завод на алумина в Лимерик, Ирландия. В момента този завод е застрашен.

Ръководители от сферата на металургията заявиха, че ако не могат да гарантират доставките на алумина, ще бъдат принудени да намалят производството. Това ще се отрази тежко на големите потребинели на метара като "Еърбъс", БМВ и "Фолксваген".

Бизнес лидерите в Германия също изразили опасения пред правителствени представители в Берлин, съобщиха пред "Файненшъл таймс" запознати. Миналата седмица била проведена срещу в берлинското представителство на Германската комисия за икономически връзки с Източна Европа.

"Това се отразява на цялата производствена верига - от производителите на автомобили до космическата индустрия", изтъква човек, присъствал на срещата.

От влиятелното германско металургично лоби WVMetalle предупредили, че санкциите ще "доведат до значителни промени на пазара в Германия, които могат да се разпрострат върху цялата снабдителна верига".

Френски представители заявиха, че търговските отношения между Америка и Европа ще бъдат главна тема на започващото днес посещение на френския президент Еманюел Макрон в САЩ.