Хиляди руснаци сгънаха лист хартия в самолетче тази неделя в 19 ч московско време и го пуснаха да лети през прозореца. 

Повод за странния флашмоб е забраната на криптираната чат-програма Telegram в Русия. Причината - създателят на програмата Павел Дуров отказа на регулатора Роскомнадзор ключа за криптиране, който би дал достъп на властите до съобщенията на потребителите. Според регулатора това позволява закононарушители и терористи да комуникират без притеснения.

Още през 2017 г. ФСБ поиска това от Дуров, но той обяви, че няма да изпълнява закони, които според него не са съвместими със защитата на личния живот и политиката за конфиденциалност на Telegram. И добави, че това е практически невъзможно - програмата е създадена така, че криптирането е от край до край и дори създателите й не могат да го разбият.

Окончателната забрана тази година доведе и до обявената акция в защита на свободата в интернет. Хартиеното самолетче е основният елемент на логото на Telegram. От компанията пратиха на всички свои потребители призив за акцията, включително и с указания как да си сгънат самолетче - ако случайно не знаят:

"Премахването на правото на конфиденциалност е лекарство, по-опасно от самата болест", заяви Дуров, който не живее в Русия от 2014 г насам.

Някои организации в страната, подкрепящи кампанията, пуснаха и ефектни видеа, които показват пълно с хартиени самолетчета небе. Реалността за жалост не бе толкова фотогенична:

Дуров призова днес флашмобът да бъде повторен по същото време и другата неделя - 29 април.