Германският канцлер Ангела Меркел ще има трудни разговори в петък с президента на САЩ Доналд Тръмп в момент, когато Вашингтон и Берлин са на различно мнение по редица въпроси, вариращи от търговията до сделката с Иран, каза миналия петък нейният координатор по трансатлантическите отношения, пише Андреас Ринке от Ройтерс.

Предпазливата Меркел не съумя да изгради добри лични отношения с шумния и нахален Тръмп и атмосферата на нейното еднодневно работно посещение в Белия дом вероятно ще бъде в ярък контраст с атмосферата на тридневното официално посещение на френския президент Еманюел Макрон, което също ще се състои през тази седмица. Въпреки големите разлики във възрастта и политическите възгледи 40-годишният интелектуалец и центрист Макрон се разбира със 71-годишния десен републикански лидер, докато 63-годишната Меркел и Тръмп дори не бяха разговаряли в продължение на пет месеца преди 1 март т.г. 

"Тази визита определено няма да е лесна", казва Петер Байер, член на десноцентристката партия на Меркел Християндемократически съюз, който току-що пое ролята на трансатлантически координатор на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Европа. 

Той обаче отхвърли предположенията, че Меркел ще бъде посрещната не толкова добре като Макрон, който днес пристига в САЩ, или като японския премиер Шиндзо Абе, който игра голф с Тръмп.

"Няма време за губене с церемониалности", казва Бауер по повод пътуването на Меркел и добавя: "Честно казано, не мога да си представя канцлера да играе голф." 

"Трудна работа"

"Смятам, че визитите на Макрон и Меркел трябва да се възприемат като една", казва той. "Макрон ще се погрижи за хубавата картина и ще изиграе ролята си. Меркел ще достави трудната работа и ще изиграе своята." 

Меркел и Макрон са в тясно сътрудничество за реформиране на еврозоната и укрепване на Европейския съюз, който се стреми да запази единството си - въпреки предстоящото напускане на Великобритания, една от най-големите си членки - срещу засилващия се протекционизъм на администрацията на Тръмп и настъпателността на Русия. Изключенията за ЕС за американските мита за внос на алуминий и стомана изтичат на 1 май. 

"Търговският въпрос определено е най-неотложният проблем", казва Байер. 

"Илюзорно е всички проблеми да бъдат решени до 1 май. Целта трябва да бъде, от една страна, да се стигне до удължаване [на срока на гратисния период], а от друга - европейците трябва, разбира се, да бъдат изключени от тарифите на САЩ за стоманата и алуминия", добавя той. 

Ядрената сделка с Иран

Друга гореща тема ще бъде многостранната ядрена сделка с Иран. Тръмп даде на подписалите я европейски страни - Германия, Франция и Великобритания - срок до 12 май "да оправят ужасните несъвършенства" на ядрената сделка от 2015 г., договорена от администрацията на Обама, или ще възстанови отменените санкции на САЩ срещу Иран.

"Споразумението изобщо не е толкова лошо, колкото го описва Тръмп", казва Байер. По думите му "светът е по-добър със споразумения, отколкото без тях".

Меркел ще трябва също така да убеди Тръмп, че Германия има принос във външната и отбранителната политика.

Тръмп притиска европейските съюзници да покрият изискването на НАТО да харчат за отбрана два процента от своя БВП и намеква, че САЩ може да не защищават страни, които не правят това. През 2017 г. Германия е отделила точно 1,13 на сто от своя БВП за отбрана. 

"Американците несъмнено дадоха ясен знак, че очакват повече от германските военни", казва Байер. "Меркел трябва да изясни какъв е бил приносът на Германия досега", добавя той.

"Това обхваща чуждестранни мисии от Мали до Афганистан и хуманитарна помощ в Сирия. Германия се е ангажирала и е ангажирана с целта на НАТО за 2-та процента", заявява германският координатор по трансатлантическите отношения.

БТА