"Газпром" планира да построи огромен газохимически комплекс в Балтика, като партньор в проекта е руската компания "Русгаздобив", която по-рано е била собственост на олигарха и близък до Путин Аркадий Ротенберг. Новината съобщи руското издание "Ведомости", като съобщи още, че производственият комплекс ще може да обработва до 45 млрд. куб. м газ годишно. Стойността на проекта се оценява на около $20 млрд. 

Ако проектът бъде реализиран, може да се превърне във втората по размер инвестиция на "Газпром" след газопровода "Сибир" (55 млрд. долара според оценки за 2014 г.).

 
Изграждането на комплекса е планирано в близост до Санкт Петербург, до Уст-Луга. Инсталация за преработка на газ ще почиства синьото гориво от примеси. Полученият метан ще бъде доставен за втечняване в завода "Балтика СПГ", който също се очаква да бъде построено до Уст-Луга. Но за завод за втечнен природен газ с капацитет от 10 милиона тона ще бъдат достатъчни 14-15 млрд. куб. м газ годишно. Останалата част от газа се очаква да бъде изнасяна чрез газопровода "Северен поток-2".
 
 

Отделените от газа фракции  се планират да бъдат използвани за производството на етилен и полиетилен. Това може да означава производството на около 1.5 милиона тона полиетилен на година за продажба в Европа. На 5 май 2017 г. "Газпром" и "Русгаздобив" подписаха меморандум за намерения за развитието на проекти за преработка на газ и в газохимичното производство.

Според агенция Интерфакс, руската компания "Русгаздобив" (Русгаздобычи) е създадена през 2012 г. Основатели на фирмата са били "Руски холдинг" с дял от 99% и Артьом Оболенски (председател на Управителния съвет ня SMP банк на братята Аркадий и Борис Ротенберг с дял от 1%.

Развитието на нефто- и газохимията е важно за диверсификацията на експорта от гледна точка както на "Газпром", така и на руската икономика като цяло, казва шефът на отдел в корпорацията Fitch Дмитрий Маринченко. 

Много от световните петролни и газови компании, от гигантската компания Shell до сравнително малката унгарска компания MOL, са загрижени за увеличаването на дела на нефтохимическите продукти в приходите, припомня Маринченко. От тази гледна точка хипотетичният проект на "Газпром" е част от глобалната тенденция, смята той.