Руският алуминиев гигант "Русал" се е обърнал с молба към министерството на финансите на САЩ за изваждане от списъка със санкциите и молбата ще бъде разгледана до 23 октомври, се казва в документи на финансовото ведомство, цитирани от ТАСС. 

Санкциите на САЩ бяха въведени срещу Русал заради участието на компанията в дейността на Олег Дерипаска, но американските власти не са се стремили да навредят на работния персонал на компанията, изтъкна финансовият министър Стивън Мнучин.

Санкциите срещу "Русал" и Олег Дерипаска бяха въведени на 6 април.

Министерството на финансите на САЩ съобщи също така, че е готово да отмени санкциите за "Русал", ако неговият съсобственик Олег Дерипаска се откаже от контрола над компанията. Министерството уточнява, че е готово да смекчи режима на санкциите, ако Дерипаска продаде част от активите и се откаже от контрола над "Русал".

Всички операции с "Русал" трябва да бъдат прекратени до 23 октомври 2018 година, се казва в документите. Досега гражданите на САЩ трябваше да приключат действащите договори и да прекратят отношенията с компанията до 5 юни.

Акциите на "Русал" на Московската фондова борса хвръкнаха с 15% след съобщението на американското министерство на финансите за възможна отмяна на санкциите срещу компанията. В същото време цената на алуминия на Лондонската метална борса (LME) се понижи с 8.3 на сто - най-бързият темп от 13 години и достигна $2263 за метричен тон.

Руските милиардери поискаха милиарди

Руското правителство обмисля създаване на специална структура, която да подпомага бизнеса на пострадалите от санкциите бизнесмени и фирми. Министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че подобна структура към Министерството на финансите ще координира всички отдели и ще помага на онези, които са подложени на санкции.

Чиновниците в новия орган трябва да бъдат в постоянен контакт с фирмите, да проучват техните нужди и да подготвят предложения за правителството, обясни Силуанов, без да уточнява кога ще бъде създаден този орган. 

Компаниите, които попаднаха под санкциите на САЩ, според Силуанов, са поискали ликвидност от около 100 милиарда рубли: "Няма малка сума. Около сто милиарда."

Държавата няма да им даде пари под формата на капитал, а ликвидността може да осигури Промсвязбанк.

На първо време тази помощ трябва да бъде предоставена на хората, които работят в тези предприятия, защото проблемите на заетостта и заплатите със сигурност притесняват правителството, каза Силуанов - Мисля, че Промсвязбанк може да ви окаже подкрепа под формата на предварително финансиране.