Микробус се вряза в пешеходци в Торонто, съобщиха световните агенции, позовавайки се на съобщение в туитър от канадската полиция. Първоначалните данни бяха за 8-10 пострадали. По-късно полицията потвърди за поне 10 загинали и 15 ранени, 7 от които в тежко състояние.

Acting Chief Peter Yuen: 9 people dead, 16 people injured. One man in custody, after incident involving vehicle on Yonge Street. ^js— Toronto Police (@TorontoPolice) April 23, 2018

Трагедията стана на оживено кръстовище в северната част на града в 13.30 часа местно време. Ванът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците. Полицията задържа водача Алек Минасян, 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил.

Началникът на полицията заяви, че мотивът за нападението все още не е известен. Той уточни, че въз основа на свидетелските показания "действията категорично изглеждат преднамерени", предаде Ройтерс.

Сандърс посочи, че полицията няма предишна информация за задържания. 

Същевременно канадското министерство на обществената сигурност заяви, че настоящият инцидент няма връзка с националната сигурност. Това означава, че не става дума за терористичен акт.

Според телевизия Ен Би Си, която се позовава на американски и канадски представители на силите за сигурност, психическо заболяване, е водещата теория за нападението в Торонто.

Телевизията посочва, че заподозреният е участвал в онлайн дискусии относно Елиът Роджър, който откри стрелба през 2014 г. близо до Санта Барбара, Калифорния, и уби шестима души.

Полицията призовава свидетелите на случая да дадат показания. Властите признават, че случаят е безпрецедентен за Канада. 

Районът около улиците  "Йънг Стрийт" и "Финч авеню" в северната част на града е отцепен, спря и метрото. Десетки полицаи и парамедици на мястото на събитието. По-рано през деня в същия район на Торонто започна среща на външните министри от Г-7.

Белият ван, който е газил пешеходците, се е движел бързо и е "удрял хората един по един", заяви очевидец, цитиран от канадската телевиция CTV News.

Возилото бе намерено в близост и от надписите може да се направи заключение, че е собственост на компания за отдаване на автомобили под наем.

Микробусът, който гази пешеходци в Торонто, е открит близо до инцидента. Снимка CTV

Шофьорът е задържан, съобщи полицията. Според кадри, разпространени в социалните мрежи, той е опитвал да заплашва полицай с оръжие. Служителят на реда успява да се справи без да се стигне до стрелба.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви преди сесията на долната камара на парламента, че е брифиран за случая, тече разследване.

"Сърцата ни са с всички засегнати", каза той, цитиран от CTV.

Вътрешният министър на Канада заяви, че няма информация за нужда от повишение на нивото на заплаха от тероризъм в страната. 

МВнР не разполага с данни има ли българи сред пострадалите

Малко след полунощ българско време от МВнР съобщиха, че не разполагат с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в град Торонто, Канада.

Генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев се свърза незабавно с Кралската канадска конна полиция и с други правоохранителни органи.

Отправени бяха запитвания и обменена бе информация и с мисиите на държавите-членки ЕС в Торонто. Към момента органите на реда не предоставят никаква конкретна информация, като поемат ангажимент да информират незабавно, в случай че инцидентът по някакъв начин засяга български граждани.