25-годишнен мъж на име Алек Минасян - това според канадската телевизия CTV News и американския канал CBS News е името на нападателя от Торонто. Потвърждение от полицията за самоличността на шофьора на белия бус, прегазил над 20 пешеходци в най-големия канадски град, все още няма.

Факсимиле от CBS News.

Не е ясен и мотивът за атаката. Според очевидци обаче деянието е било целенасочено, а не просто инцидент. 

Мъжът - ако това е името му, не е известен на полицията. Според информация в социалните мрежи той е бил студент в Сенека Колидж, Онтарио, Канада. В информационните масиви на полицията в Торонто имало данни за други лица със същото име, но разследването продължава, съобщи още CTV News.

Малко след 13 ч местно време в северната част на Торонто - в една от най-оживените части, бял микробус се е качи на тротоара, газейки хора. По-късно полицията потвърди за наличието на 9 убити и 16 ранени, част от които в критично и тежко състояние в болница.

Шофьорът на микробуса е задържан на няколко пресечки от мястото на инцицента, до превозното средство, което се оказа взето под наем. Видео на анонимен свидетел, разпространено от местните медии, показва как нападателят насочва ръка, вероятно с оръжие в нея, към полицая, който го преследва. 

"Убий ме", се чува от сцената, разказват медиите в Канада. Служителят на реда съумява да накара мъжа да хвърли предмета, който държи и да легне на зелята, след което го задържа с белезници. Без нито един изстрел.

Засега Канада няма да повишава нивото на терористична заплаха.