Професорът по конституционно право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Георги Близнашки ще бъде министър-председател на България от 6 август до избирането на следващо правителство от 43-ото Народно събрание, за което ще гласуваме на 5 октомври.

Близнашки ще бъде подпомаган от четирима вицепремиери – Екатерина Захариева ще наблюдава икономическите сектори, но без финанси, Христо Иванов – правосъдието и вътрешните работи, Йордан Христосков – социалните, а Илияна Цанова ще отговаря за еврофондовете.

Клуб Z потвърди повече от половината състав на служебното правителство. Ето кои са членовете му:

Георги Близнашки – министър-председател – университетски преподавател, автор на книги в областта на конституционното право. Бил е депутат от БСП в 40-ото Народно събрание, а до първите избори за български евродепутати през май 2007 година, Близнашки е представител на България в Европейския парламент. Участва в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски след избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС, оглавява Инициативния комитет за провеждане на поискания от президента референдум за изборна реформа, подкрепя студентската окупация и на 7 март 2014 година БСП го изключва от редиците си.

Вицепремиерите:

Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на икономиката – юрист. Зам.-министър на регионалното развитие в правителството на Бойко Борисов, докато ведомството е оглавявано от Плевнелиев. После става главен секретар на президентската администрация, а в служебния кабинет на Марин Райков е вицепремиер и регионален министър. В последната година е началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

 

Христо Иванов – вицепремиер с ресор правосъдие, вътрешни работи и провеждането на изборите и министър на правосъдието – юрист. Директор е на Българския институт за правни инициативи от 2006 година. Преди това е бил правен експерт в българския офис на Правната инициатива за Централна и Източна Европа на Американската асоциация на юристите, адвокат и консултант. Специализирал е в САЩ. Участник в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и един от авторите на Харта 2013.

 

Йордан Христосков – вицепремиер и министър на труда и социалната политика – икономист. Бил е зам.-министър в правителствата на Филип Димитров и Любен Беров и министър при Ренета Инджова. При управлението на Иван Костов става част от екипа по пенсионната реформа, а от 2000 до 2007 година оглавява Националния осигурителен институт.

 

Илияна Цанова – вицепремиер по усвояване на еврофондовете – финансист. Цанова е била старши банкер в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Работила е и в "Делойт България". Преди година бе министър и в служебното правителство на Марин Райков.

 

Министрите:

Йордан Бакалов – министър на вътрешните работи – инженер. Депутат от СДС от 1997 до 2013 година. Председател на комисията по национална сигурност в края на мандата на Иван Костов и председател на комисията по жалбите и петициите в мандата на Бойко Борисов. Преподавател по национална сигурност в Нов български университет.

Румен Порожанов – министър на финансите – финансист. Бил е началник на кабинета на вицепремиера Симеон Дянков в правителството на Бойко Борисов. Директор на фонд „Земеделие“ по времето на ГЕРБ, подава оставка няколко месеца след идването на Пламен Орешарски.

Велизар Шаламанов – министър на отбраната – военен. Бил е зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов. Председател на сдружение „Джордж Маршал“, директор по научните разработки към централата на НАТО.

Румяна Коларова – министър на образованието – политолог. Преподавател в Софийския университет и директор на магистърска програма „Европейска интеграция“ към катедра „Европеистика“. От миналата година е секретар на президента Росен Плевнелиев за връзките с гражданското общество.

Мирослав Ненков – министър на здравеопазването – анестезиолог. Дългогодишен лекар в болница "Лозенец", а от 2007 г. оглавява отделението по анестезиология във Военномедицинска академия. В кабинета "Райков" е зам.-министър.

Това са потвърдените от Клуб Z членове на служебното правителство. Редица медии публикуваха по свои източници и другите участници.

По последна информация режисьорът Явор Гърдев няма да е министър на културата и в последния момент се търси нов кандидат. Не е сигурно участието и на тиражираната за министър на спорта Евгения Раданова, която може да бъде изместена от миналогодишния министър на спорта в кабинета „Райков“ Петър Стойчев.

Имената на двама от секретарите на президента – Деяна Костадинова и Николина Николова, се свързват с първите постове в министерствата на регионалното развитие и на транспорта.

Иван Станков най-вероятно ще поеме отново поста на министър на земеделието, както и по времето на Марин Райков, а бившият зам.-председател на ДСБ Даниел Митов може би ще е следващият министър на външните работи.

Околната среда доскоро бе поверена на Евдокия Манева, но недоволство на част от природозащитните организации най-вероятно ще промени избора на президента и той ще се спре на Светлана Жекова