Зам. председсателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да плати от собствения си джоб осъдителните присъди срещу България от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, породени от негови непремерени изказвания.

За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова, която бе гост в сутрешния блок на бТВ. Коментарът й бе във връзка с последните "изяви" на Цветанов по адрес на президента Румен Радев. Те бяха по повод провелия се Консултативен съвет за национална сигурност, след който заместникът на Бойко Борисов в партията обяви, че държавният глава гледа на Изток вместо на Запад и че е поел курс към извеждането на България от ЕС и НАТО. Формалният повод стана предварително изготвено становище от екипа на Радев за предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.

"Г-н Цветанов вече трети или четвърти път отправя тежки обвинения, най-тежките по НК - измяна, шпионаж... Казах му внимавайте какво говорите, за да не сме осъдени пак в Страсбург. Питам кога Министерският съвет ще предяви претенции от Цветан Цветанов да плати от джоба си осъдителните присъди. Тогава ще повярвам, че Бойко Борисов е обективен", посочи Нинова.

По думите на Нинова самият Радев се обърнал по време на КСНС към Цветанов с: "Г-н Цветанов, въздържайте се да коментирате неща, от които не разбирате".

"Атаката срещу Радев е стратегия на ГЕРБ, координирана между всички, острието е Цветанов, а причината - страхът от авторитета и рейтинга на президента", смята още лидерът на БСП.

По повод "мантрата", че Румен Радев е кандидатура, посочена от Леонид Решетников, с когото Нинова в действителност се е срещала преди кампанията, но по думите й - случайно, днес тя посочи:

"Представете си аз да кажа, че Цецка Цачева е посочена от някое посолство. Трябва аз да вляза в обяснителен режим и да викам "не, не е така". Той (Цветанов) трябва да докаже думите си, не аз да ги отричам. В противен случай - среща в съда."

Нинова бе помолена да коментира и критиките от свои съпартийци, в случая Атанас Мерджанов, който смята, че БСП е попаднала в капан, оглавявайки анкетната комисия за ЧЕЗ в парламента.

"Ние можеше да си стоим кротко в ъгъла и никой нищо да не прави. Най-нормалното е анкетни комисии в НС да се оглавяват от опозицията. Един път в нашия парламент ще се случи нещо нормално и видите ли - пак има проблем", каза тя.

И отново затвърди искането на левицата България да придобие на 100% електроразпределителното дружество.