Докато в България електронното гласуване все още среща упорита съпротива от политическия елит да бъде въведено, в Ирак вече дори модернизират своята електронан система за вот.

Нова електронна система ще даде резултатите от предстоящите парламентарни избори в Ирак часове след като изборните секции затворят. Това каза началникът на избирателната комисия, съобщи от Ройтерс, цитирана от БТА. Това е напредък в сравнение с минали години, когато отнемаше дни да бъде обявен изходът от вота.

Иракчани ще се отправят към урните на 12 май и ще използват за пръв път електронна система за гласуване.

"Резултатите ще бъдат обявени до часове, не дни", каза Рияд ал Бадран, началник на Независимата върховна избирателна комисия в интервю за Ройтерс.

"Ще имаме резултатите, които точно отразяват волята на избирателите", каза Бадран и допълни, че новата система значително ще ограничи възможностите за изборни измами.

Предстоящите избори ще са четвъртите след падането на Саддам Хюсеин от власт през 2003 година. Повече от 24 милиона от 37-милионното население на Ирак имат правото да гласуват идния месец.

По новата система, която заменя поставянето на мастилени пръстови отпечатъци, иракчаните ще поставят личните си карти в машина, която ще им пуска индивидуални бюлетини. След като избирателите попълнят бюлетините си, те ще ги поставят в скенер, който ще събира и записва резултатите.

Багдад сключи договор с корейската компания "Миру систъмс" за разработването на системата. Около 70 000 устройства ще бъдат използвани в цялата страна, каза Бадран.

Хуманитарни организации изразиха безпокойство, че по новата система ще бъде трудно за вътрешно разселените лица да гласуват. Но Бадран каза, че те могат да използват изборните си карти от предишни избори, за да подадат гласа си.

Близо 7000 кандидати се борят за 329 места от 18 провинции по пропорционална система. Иракчаните в чужбина ще могат да гласуват в 19 страни.

Как се развива процесът у нас?

Наскоро бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов отново осъдиха ЦИК заради отказа ѝ да предостави информация какво е свършено за въвеждането на машинното гласуване в България.

Според Изборния кодекс във всички избирателни секции в страната трябва да има опция човек да подаде гласа си през устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини. Това трябваше да е факт още за последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март миналата година, като преди това ЦИК и институциите изчерпаха законовите си възможности за тестове по темата. На президентския вот в края на 2016 г. такова гласуване имаше в 500 секции и това беше последната възможност за отлагане на пълното му въвеждане, прието в Изборния кодекс през 2014 г.

Преди парламентарния вот миналата година и Върховният административен съд се произнесе, че машинно гласуване трябва да има във всички секции. Нямаше - на ЦИК и на правителството не им стигна време и ресурс да го организират, обществената поръчка за осигуряване на машините се провали, въпреки допълнително предвидените пари за машини, а оправданието бе, че "ако изборите бяха след 2 години, можело и да има машинен вот".

Наскоро ЦИК препоръча на парламента да отложи с промяна в закона въвеждането на електронно дистанционно гласуване. Заключенията на изборната комисия са базирани на проведените до момента симулации на този вид гласуване, както и на констатираната невъзможност за въвеждането му, преди да бъде въведена електронна идентификация на гражданите у нас.

По действащите текстове от Изборния кодекс от 1 януари 2018 г. държавата трябва да предвиди възможност за експериментално дистанционно електронно гласуване на три последователни избора - в това число и частични. Следващите национални изборни кампании "по график" са през 2019 г. - догодина напролет ще се избират нови европейски депутати, а наесен  - нови кметове и общински съвети. Постоянно обаче текат частични кметски избори, а това на практика значи, че законовите срокове за експерименталния вот вече са нарушени.