"Тази конференция беше учебникарски пример за това какво не е включването на младите хора в Европа. Европа е пример за целия свят и вдъхновение за останалите за това какво е възможно, когато на младите хора се даде глас - в Европа ние стигнахме до този извод по трудния начин. Конференцията в София обаче подкопа и заплаши целия този процес."

Така председателят на Европейския младежки форум Луис Алварадо описа "Европейска младежка конференция" в София този уикенд, част от събитията на европредседателството на България на Съвета на ЕС.

Той разкри пред Euractiv, че на двудневната конференция не е имало младежко участие в панелите, а участниците е трябвало за пръв път в историята на многогодишното събитие да си платят билетите и да чакат разходите да бъдат поети след това.

"Чисто по български ги посрещнахме, с алкохол, полуголи жени", описва събитието пред бТВ Райчо Райков от Българския младежки съвет.

"Афтърпартито" било в шумна дискотека, но твърд алкохол се сервирал още на конференцията. На въпрос дали някой се е оплакал от това, Петър Младенов, председател на младежката работна група на ЕК, се усмихна и заяви:

"Напротив, така доста бяха ентусиазирани, че сме им дали такава възможност... ще използвам една чуждица - за нетуъркинг."

А за полуголите жени организаторът на събитието Младенов твърди, че "ние не можем да контролираме именно програмата на определено заведение или събитие".

Конференцията се състояла от серия панели, в които младежите отбелязват няколко странности - изключително много представители на ООН за събитие на ЕС, едва 30 минути възможност за младежите да се включат в диалог и предимно речи на официални лица. За края на речта на премиера Бойко Борисов младежите били инструктирани на станат и да ръкопляскат.

Той пък в типичния си стил ги посъветвал да не забравят "най-голямото си природно задължение" - да правят деца.

Според Министерството на младежта и спорта, което е сред организаторите на събитието, то е изпълнило всички задачи - създало контакти между младите хора, дало им време за дебати и въпроси във всеки панел, имало изключително позитивна обратна връзка от всички. Но признават, че е нямало младежи в панелите.

"Възмутително е, че  на Европейската младежка конференция млади хора бяха организирани да ръкопляскат на премиера и лекторите, а не да покажат своите проблеми."

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски.

"Единственият изход от тази ситуация е не да се пишат позиции в подкрепа на това мероприятие, а управляващите да имат достойнството да се извинят."

Това допълни международният секретар на младежката организация на БСП Николай Бериевски. Според него един от приоритетите на българското председателство, а именно младите хора, не е бил спазен.

"На практика това, което се случи на Европейската младежка конференция, е, че млади хора бяха използвани за статисти в спектакъла на правителството и това беше евтин пиар. Но колко струваха аплодисментите за г-н Борисов", попита Бериевски.

Според Мина Кутева, която е секретар в младежката организация на БСП, младите са взели думата, но не са били чути от управляващите.