Финландия се отказва от продължаване на експеримента за безусловния базов доход, който приключва в края на 2019 г.

Първият национален експеримент, подкрепян от правителство, за предоставяне на гражданите на свободни парични средства е с финал догодина, след като Финландия реши да не разширява схемата на безусловния базов доход и вместо това да проучи алтернативни начини за социално подпомагане, съобщи The Guardian.

От януари 2017 г. на случаен принцип финландските власти избраха 2000 безработни на възраст между 25 и 28 години, на които се изплащат месечно по 560 евро (£475) без изискване за търсене или приемане на работа. Всеки, който започне работа, продължава да получава същата сума.

Средният доход на гражданите във Финландия е 2100 евро на месец.

Правителството отхвърли искането за допълнително финансиране от финландската агенция за социално осигуряване "Кела", която настояваше да се разшири 2-годишният обхват на пилотния проект, и заяви, че плащанията към настоящите участници ще приключат през следващия януари. Тя също така въведе законодателство, което дава някои предимства на безработните, които подлежат на обучение или работят най-малко 18 часа след три месеца.

 

Схемата е насочена основно към това дали гарантираните доходи могат да стимулират хората да започнат платена работа чрез изглаждане на пропуските в системата за социално подпомагане - на практика това не е универсален базов доход (UBI), тъй като плащанията се извършват в ограничена група и не са достатъчни за нормално съществуване.

Но властите се надяваха, че експериментът ще хвърли светлина върху въпроси, като например дали безусловното плащане може да намали безпокойството сред тези, които получават парите, и да позволи на правителството да опрости една сложна система за социална сигурност, която се бори да се справи с бързо движещия се и несигурен пазар на труда.

Оли Кангас, експерт, участвал в процеса, заяви пред финландската телевизия YLE: "Две години са твърде кратки, за да може да се направят изводи от такъв голям експеримент. Трябваше да имаме повече време и повече пари, за да постигнем надеждни резултати." Идеята за UBI - привлекателна и за левите, които се надяват, че може да намали бедността и неравенството, и за десните, които я виждат като възможен път към по-слаба и по-малко бюрократична система за социално подпомагане, заплашват до една трета от текущите работни места.

Финландският министър на финансите Петер Орпо заяви пред Hufvudstadsbladet, че търси алтернативни схеми за социални помощи, включително универсална кредитна система, подобна на въведената в Обединеното кралство, когато приключи проектът за универсалния базов доход.