Банкерът в изгнание Цветан Василев си смени снимката на личния сайт vassilev.bg и пусна ново обръщение към медиите и обществеността по повод на случващото се в Корпоративна търговска банка.

До миналата седмица Василев стоеше на личния си сайт с дебело палто и шал, но явно в последно време неговите медийни съветници са го посъветвали да влезе в час с по-топлото време.

Старата снимка на Василев.

Какво пише от Виена бившият шеф на надзора на Корпоративна търговска банка (КТБ)? Той натъртва на тезата за държавната атака срещу КТБ, отправя директни критики към кабинета "Орешарски", както и дава информация, че може би ще се намери частен инвеститор за да осигури средства за затворената банка.

Ето избрани цитати от обръщението, чийто текст може да прочетете тук

Мислите ли, дами и господа, че има банка някъде по света, която би могла да издържи на подобен "стрес тест", на който беше подложена КТБ АД? Гарантирам Ви, че няма такава. Независимо от безобразните лъжливи твърдения на контролираните гуверньор, премиер и министър на финансите за "особеностите на банката". Особеностите на КТБ АД са, че ние активно работехме в покрепа на индустрията на България. Това не се хареса на някои. Или пък може би точно това си харесаха - работещите активи, а не молове и празни апартаменти. Съвсем неслучайно тяхното основно, трудно изразяващо се на разбираем език оръдие, се появи като изпълнителен директор на една от най-атрактивните фирми.

Бъдете сигурни, че държавата няма никакви средства, убеден съм и намерения,  да изплати задълженията на КТБ АД към своите клиенти. Нейните представители показаха двойните си стандарти. В резултат на "мъдрата" политика на Орешарски, Чобанов и компания неизпълнението на приходите в бюджета достига 2 милиарда лева.

Аз съм посветил последните два месеца, уважаеми клиенти, на търсене на решение за минимизиране на загубите Ви, предизвикани от безотговорната политика на всички държавни институции в този казус.

Вярвам, че в най-скоро време ще има и конкретно предложение, отправено от консорциум от инвеститори, включващ и Държавния фонд на Оман. Надявам се да го подкрепите, преди всичко Вие, защото Вие сте важните и на Вас ще се разчита много. А след това ще си търсим правата срещу онези, които като призвани да пазят стабилността, показаха колко са способни за това.