Премиерът Бойко Борисов да реагира и остро да осъди проявите на коалиционния партньор във властта - партия "Атака" и лидера й и председател на ПГ на "Обединените патрити" Волен Сидеров. За това настояха в специална позиция от обединението "Демократична България".

Повод е последното пътуване на Сидеров, зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев и други партийци в незаконно анексирания от Руската федерация полуостров Крим, който е част от Украйна.

Второто настояване на "демократите" е президентът Румен Радев да отмени планираното си официално посещение в Москва. 

Ето пълния текст на позицията:

"Демократична България" протестира остро срещу мълчанието на премиера Борисов, на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на председателя на парламентарната група на ПП ГЕРБ във връзка със скандалното посещение в Крим на Волен Сидеров и други депутати от "Атака", между които заместник-председателя на парламента Явор Нотев. Припомняме, че става дума за украинска територия, окупирана от Русия и анексирана от нея. Анексията не е призната от ООН и е обект на санкции от страна на Европейския съюз и всички наши съюзници в НАТО. Настояваме Борисов и ГЕРБ да осъдят сурово поведението на Сидеров и компания като грубо нарушение на международното право и на политиката на Европейския съюз и НАТО към анексията на Крим.

"Демократична България" смята намеренията на президента Радев да посети Русия за нецелесъобразни, особено след скандалното поведение на руския патриарх неотдавна у нас и в условията на продължаваща хибридна война на режима на Путин както срещу България, така и срещу много от нашите партньори в ЕС и НАТО. След снишаването на Борисов по повод случая Скрипал, България окончателно ще затвърди незавидния си образ на „троянски кон“ на путинския режим в Свободния свят и ще увреди националните интереси на Родината ни.