Една страховита история обикаля тези дни родния Фейсбук - жена краде деца. 

Ето и най-често споделяното съобщение: "Тази жена, обикаля парковете и се опитва да краде деца. Ако някъде я видите пазете децата си". 

"В рамките на два дни е видяна в Южния и Западния парк да се опитва да отвлече деца... избира ги предимно до към 2-3-годишна възраст, без значение пола на детето", гласи предупреждението, което масово се разпространява в социалните мрежи.

Жената споделя пост на друга майка, която също е срещала "крадлата". Като публикацията е придружена с две снимки на предполага се похитителката на деца. Коментарите са все по-кръвожадни, заплашват със саморазправа.

Първоизточникът е групата "Майките на София".

Историята е подета от много сайтове като това допълнително нагнетява напрежението. "Канал 3" пуска публикация със заглавие "Майки в истерия! Жена броди из парковете и отвлича малки деца (СНИМКИ)".

Ето и още "вълнуващи" заглавия в жанра хорър. "Пазете се!" "Майки пропищяха от ужас! Жена обикаля парковете и краде деца!", "Броди из парковете и краде деца!"

Историята започва от публикация на майка, която разказва какво се е случило с нея и двегодишния ѝ син в Южния парк.

Разказът е притеснителен и призовава към бдителност. 

По неведоми пътища обаче скоро към тази публикация се появяват две снимки - може би на една и съща много слаба жена на средна възраст. Жената се оказва, че е почти като Джингиби - видяна е в Южния парк, после в Западния парк, после потребителка на социалната мрежа споделя, че това е нейна съседка от кв. "Редута" с психически проблеми, напусната от мъжа си, който ѝ е отнел детето. В друга версия тя има лична трагедия заради загулата на дете. И т. н.

"Бъдете нащрек за жена с описанието от поста. В Западен парк тя се подвизава около мостчето с лебедите и паметника при шадравана и обикновено се прави, че тренира нещо", добавят се нови детайли.

Все пак има и хора, които отбелязват, че снимките са видимо стари, че са правени през лятото, че вероятно нямат нищо общо с описания по-горе случай.

Заподозряната от Фейсбук разследването, както споменахме, е описана като "слаба, средна на ръст, прошарена коса, вързана на къса опашка, с малка раница на гърба, мургава, невзрачна, чието присъствие повечето хора не биха забелязали". Приликите с описанието на майката, която първа се оплаква, обаче има малко общо с този образ. А и самата тя по-късно отбелязва в социалната мрежа, че "никога и никъде не е казвала, че жената от снимките е тази", която се е опитала да отвлече сина ѝ.

Но снимките вече са неотделима част от историята.

А градусът на напрежение расте. "Майчета, направете ѝ клопка и я линчувайте!", "Само да ми падне, ще ѝ обясня как се крадат деца!". Някои и не крият съжалението си, че жената ще се окаже психично болна и няма да си получи заслуженото.

На много малко от коменитращите и възмущаващите се им хрумва, че трябва да се обърнат към полицията.

Истерията расте като майки и баби, които разхождат малки деца в градските паркове на София се предупреждават помежду си и на живо за опасността, която има и реална физиономия.

Интересен щрих в ситуацията внася популярната блогърка Мария Пеева в материала си "Пазете се! Тази жена отвлича деца!". Тя е проследила развитието на историята във Фейсбук. И обяснява, че жената, която е свързала снимките с първоначалната публикация, е позната по-рано "с провокативен пост, в който споделя съмнение за педофил". Тогава тя пуска снимки на бившия си съпруг. "За щастие тогава други майки разкриха измамата преди да започнат да споделят снимката и да набедят неподозиращия човек в педофилия", пише Пеева.

Тази история е поредният нагледен пример колко лесно може да паднем в клопката на фалшивите новини, да се предоверяваме и да не подлагаме на съмнение и проверка информацията, която така лесно стига до нас.