Първи канал и "Россия-1" използвали кадри от снимачна площадка на художествен филм като доказателство, че химическата атака в сирийския град Дума е инсценирана от Запада.

Това твърди опозиционната руска телевизионна програма "Дожд".

Става дума за филм, заснет от сирийския режисьор Хумам Хусари още през септември 2016 г.

В новинарските си емисии двете руски телевизии показали как уж мъртви хора лежат на улиците, а до тях в този момент има хора с видеокамери. На някои от кадрите актьорите се усмихвали, като явно се радвали на снимачния процес. В ефир не била спомената и дума за произхода на снимките.

По Първи канал кадрите били придружени от следните думи на водещата:

"Западните политици и преса игнорират очевидните доказателства, че никаква химическа атака в сирийския град Дума не е имало. Вчера се появиха свидетелства на очевидци, те също казват, че видеокадрите, заснети от бунтовниците в болницата, са били инсценировка."

Същите кадри били излъчени и в предаването "Вести от седмицата" на известния водещ Дмитрий Кисельов на 22 април. Авторите дори направиха интервю с някой си Фареса Мухамад Маяс, представен като участник в снимачната група. Той заявява:

"Снимахме също как децата в квартала са разхвърляни. Кой в колите, кой до колите, кой под колите. Всички те бяха уж загинали. Лицата им бяха жълти."

Всички тези снимки могат да бъдат намерени в информация отпреди две години в сайта на изданието "Глоубъл таймс".

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин заяви, че химическата атака в Дума е била инсценирана от САЩ, за да имат те повод за нападение срещу Сирия. Така той коментира ракетните удари на западната коалиция.

"Руските военни експерти, които бяха на мястото на мнимия инцидент, не откриха следи от използване на хлор или друго отровно вещество. Нито един местен жител не потвърди факта за химическа атака", каза Путин.

В изявлението на Кремъл се казваше също, че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) е изпратила в Сирия свои специалисти, но "група западни страни цинично пренебрегна това, като предприе военна акция, без да дочака резултатите от разследването".

Френските власти на свой ред разпространиха доклад, в който бяха представени разсекретени данни от доклади на френските спецслужби за използването на химическо оръжие в Дума. В края на документа имаше снимки на жертви, сред които и деца.

"Няколко смъртоносни химически атаки са били извършени в град Дума около обяд в събота, 7 април 2018 г., и ние с голяма степен на увереност предполагаме, че ги е извършил сирийският режим", се казваше в доклада.