Неколкостотин миньори пристигнаха в София от Раднево и Стара Загора днес, за да поискат увеличение с 15% на цената на въглищата, които добиват, и да заявят на властта, че въгледобивът няма алтернатива. Двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", поведоха протеста, който завърши пред Министерството на енергетиката и среща с министър Теменужка Петкова.

Синдикалният лидер на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов заяви, че за 1 тон горивен материал цената е 17.50 лева и поиска да се увеличи с 15% до месец октомври, или с около 2 лева.

Ако се стигне до ликвидиране на въгледобива у нас, по този начин инвеститорите ще се откажат от целия бранш и това ще е в пряко нарушение на инвестиционната програма. Искам да кажа един факт - ако не се увеличи цената на въглищата, "Мини Марица-изток" има опасност да спре, или евентуално по-лошия вариант - да се случат свлачища, които биха довели до спирането на мините, заяви синдикалистът.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посочи, че 40% от електроенергията на България се произвежда от "Мини Марица-изток". 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която слезе при протестиращите миньори пред сградата на министерството, увери, че правителството взема всички мерки за защита на въгледобива.  

"Знаете за завишените изисквания, които се поставят към този сектор. Правителството се бори за това той да получи дерогация от тези завишени изисквания. В рамките на срещата ни в петък с колегите, в един откровен диалог, казахме каква е реалната ситуация. Това е положението", посочи министърът.

Причината за опасенията на миньорите са завишените изисквания за намаляване на излъчването на вредни емисии във въздуха, основно на живак, серен и азотен окис, които влизат в сила от август 2021 г. Това означава, че българският въгледобив има по-малко от четири години, за да отговори или да поиска изключване (дерогация). Законово такава им е осигурена - в чл.15(4) от Директива 2010/75/ЕС, която им дава възможност за по-либерални норми.

В началото на януари т.г. онлайн изданието 3е-news.net съобщи, че българските централи, които ще искат дерогация, са девет - ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово" ЕООД, ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" АД, ТЕЦ "Брикел" ЕАД, ТЕЦ "Марица 3" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, „Топлофикация Перник" ЕАД, "Топлофикация Сливен" ЕАД и "Топлофикация Русе" ЕАД. Дружествата от Източно-Маришкия басейн са подали искане до МОСВ за увеличаване на срока за предоставяне на искане за дерогация от 6 на 12 месеца.

Тук е част от държавната енергетика, т.нар. американски централи и дружества, свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

По повод протеста на миньорите Асоциацията на индустриалния капитал в България категорично възрази срещу повишаването на изкупната цена на въглищата и срещу всякакви други действия, които биха довели до непазарно повишаване на себестойността на продукцията и до загуба на конкурентоспособност на български предприятия.