Две враждебни армии си разменят пренебрежителни погледи в Панминчжон, граничния пункт в демилитаризираната зона (ДМЗ), разделяща Корея. Разделя я обаче и друго. Северът и Югът правят противоположни прочити на Историята, които щесе  изправят един срещу друг в петък на историческа среща на върха, пишат Себастиен Берже и Сунги Хоанг от Франс прес в обзорен материал малко преди историческата среща. 

"Общата зона за сигурност" е единственият сектор от ДМЗ, където човек може да види как южнокорейски охранители с пилотски очила втренчено наблюдават севернокорейски войници едва от метри разстояние.

Панминчжон - "селото на примирието", е популярен обект сред туристите и от Юга, и от Севера. Няколко американски президенти са позирали там за снимки, които да докажат непоклатимите им ангажименти към Сеул. 
Севернокорейският ръководител Ким Чен Ун ще прекоси в петък демаркационната линия, за да разговаря с президента на Южна Корея Мун Дже Ин в южнокорейската част на ДМЗ на третата междукорейска среща на върха след войната през 1950-1953 г.

Войната приключи с примирие, а не с мирно споразумение, тъй че формално Сеул и Пхенян все още са в състояние на война. Американският гард, придружаващ туристите на груповата им обиколка из Панминчжон, не пропуска да напомни, че южнокорейските военни "застават всеки ден лице в лице с врага".

Той не подминава и събитията от 18 август 1976 г. Двама американски военни бяха тогава "брутално убити с удари на брадва" от севернокорейската охрана, докато се опитвали да окастрят дърво, чиито листа пречели на видимостта над местността от силите на ООН под командването на САЩ.

Цинизъм

Този случай предизвика осъществената три дни по-късно "операция Пол Бъниън", описвана като най-скъпоструващата касапница в човешката история.
Общо 813 военни, 23 коли, 27 хеликоптера и бомбардировачи "Б-52 Стратфортрес", ескортирани от изтребители, бяха изпратени да изравнят със земята дървото на раздора; американска военноморска и военновъздушна групировка патрулираше недалеч в океана.

Млад наборник на име Мун Дже Ин бе сред поставените в бойна готовност, за да се намесят, ако Северът отвърне.

"Точно този момент изгради у мен възгледите за страната ни и сигурността й, формира моя патриотизъм", разказа той през 2017 г. в предизборната кампания, когато обеща "да възстанови мирните отношения със Северна Корея".

Междукорейската среща на върха е първата, която ще протече на Юг. Преговорите от 2000 и 2007 г. се състояха в Пхенян. Този път лидерите ще разговарят в Дома на мира - сграда от стъкло и бетон, в чието име, както и в това на съседния Дом на свободата, северняците виждат проява на цинизъм.

"Сякаш са им дали свобода и мир", обвинява Юга лейтенант Ким от Корейската народна армия - войските на Севера, според когото САЩ носят отговорността за разделянето на страната.
"Америка, която е пречка за мира, разкрива с тези имена същинското си лице", заявява той пред АФП.

Преговорите на двамата лидери предшестват друга необичайна среща, очаквана в близките седмици - между Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп. Но за да стигнат до споразумение, Северът и Югът ще трябва да преодолеят десетилетия на враждебност и недоверие. Северът твърди, че е станал победител в конфликта, който нарича "Велика освободителна война".

Тръпките са гарантирани

В северната част на ДМЗ има паметна плоча по повод посещение на Ким Чен Ун от 2012 г., което "бе за нас ценен урок за това историческо място, където американските завоеватели са коленичили в знак, че се предават".

"Бъдните поколения ще живеят в обединена Майка Родина", уверил освен това севернокорейският лидер.

В една от сините бараки, през които минава демаркационната линия, боец от американската охрана внася оживление в обиколката, предупреждавайки туристите:

"Не минавайте зад войника там, защото тази врата води право към Северна Корея."

Тръпката е гарантирана.

Туристите, застанали в дъното на стаята, всъщност наистина се намират в "комунистическа Северна Корея", добавя той. Веднага започват да щракат фотокамерите на всички желаещи да увековечат краткото си "прехвърляне" в КНДР.

Границата може да се минава само в помещението, изпълнено изцяло от голяма вехта заседателна маса. Да пресечеш обаче бетонната демаркационна линия отвън, разделяща ДМЗ, би било тежка провокация. Освен умилителните страхове на туристите в ДМЗ може да се видят понякога и драми - като бягството на обезумелия кореец от Севера, прехвърлил се на юг през ноември под дъжд от куршуми. А Северът все още гордо излага на показ брадвите от инцидента през 1976 г.

БТА