За провокация и за подхвърляне на пари по случая с кмета на "Младост" Десислава Иванчева и дума не може да става.

Това каза пред журналисти в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от Агенция "Фокус". Поводът са коментарите от защитниците на Иванчева, че подкупът всъщност е бил провокиран от разследващите.

"Mисля, че тезите, развити от защитниците на г-жа Иванчева, са обясними – малко или много това са хора, на които се плаща, за да защитават позиции. Това е логиката на адвокатската професия. Вярно е, че бяха изложени тези, които са в пълен разрез с действителното положение и досъдебното производство – като това, че едва ли не парите са били предадени преди да са били поискани, но в крайна сметка доброто е, че предстои досъдебен процес и смятам, че колегите от Специализираната прокуратура ще извършат това бързо. В съдебната зала ще стане ясно колко от тези неща са истински и колко са плод на защитната теза. Но за провокация и за подхвърляне на пари и дума не може да става. Въпросът кога да бъде извършено самото задържане е бил въпрос, който е бил изцяло в оперативната преценка на наблюдаващите прокурори – те са избрали момент, свързан с това, кога е финализирано предаването на парите"каза още главният прокурор.

На въпрос дали има СРС-та по случая, той отговори: "Този въпрос има дълга история, която е документирана по съдебния ред".

"Нека се съсредоточим върху фактите и да пропуснем спекулата. Прочетох наскоро, че спекулата е била първата стъпка към прокурорска диктатура – това са пълни глупости. Не мисля, че казуса "Иванчева" е нещо, което да е изолиран случай в работата на прокуратурата. За що се отнася до други казуси – нека припомня, че на следващия ден беше задържан с подкуп началник на полицейско управление, а днес се извършва проверка и в "Автомобилна администрация". Това не са изолирани случаи, просто на някого не са удобни", каза още Цацаров.

Паралелно с Цацаров коментари правеше и председателят на актинорупционната комисия КПКОНПИ, който бе днес в парламента.

"Нямам никаква информация за други лица. От СРС-тата, които сме използвали, се вижда, че парите за г-жа Иванчева, категорично. Нашите служители запазват местопроизшествието, нищо друго. Да не влезе някой, да не отвори вратата на колата. Всичко трябва да се запази до момента на огледа да няма никаква промяна", посочи Пламен Георгиев.

Неговите служители не пречили на Иванчева да говори, нямали това право, допълни.