Седмица след заседанието на Националния съвет на СДС, на който се стигна до ръкопашна схватка, искане на оставката на Божидар Лукарски като председател, напускането на председателя и продължило заседание - но само с участието на вътрешнопартийната опозиция, седмица членове на ръководството на СДС излязоха с декларация-призив за единство.

Подписалите се са от опозиционерите в партията, които настояха Лукарски да сдаде поста преди седмица. Ето текста на призива им:

В името на единството на Съюза на демократичните сили, ние членовете на Националния изпълнителен съвет на СДС настояваме за незабавно свикване на Национална конференция и изразяваме категорична готовност за подаване на оставките си, веднага при насрочването й!
Призоваваме и очакваме останалите членове на НИС (Божидар Лукарски, Костадин Марков, Валентин Станев, Тошко Иванов, Борислав Миланов, Методи Иков и Антон Койчев) да последват нашия пример. 
С почит и уважение към всички членове и симпатизанти на най-старата демократична партия в България – Съюз на демократичните сили!

Емил Кабаиванов – зам.председател на СДС
Румен Христов – зам.председател на СДС
Георги Ненков – председател на Национален щаб за избори на СДС
Георги Пилев – член на НИС на СДС
Станимир Станчев – член на НИС на СДС 
Юлиян Леков – член на НИС на СДС


гр.София
24.04.2018 г.

На 17 април "опозиционната част" от Националния съвет реши да свика нова сбирка на 12 май в Пловдив. И на нея отново да се постави въпроса за сваляне на Лукарски от председателското място. Лидерът и хората му обаче твърдят, че тези решения са нелегитимни, защото самият Лукарски бе прекратил заседанието в София след баталните сцени. Спор има и дали продължението е имало кворум. Със сигурност на опозиционелите не им достигаха гласове, за да се спази уставния начин за искане на оставката на председателя - а именно зад това решение да застанат 2/3 от всички членове на Националния съвет по списък.

От официалната власт на "Раковски" 134 още няма реакция. Не е ясно и дали Лукарски и поддръжниците му ще припознаят сбирката в Пловдив като легитимна - преди седмица самият Лукарски не даде отговор дали би присъствал или не. И в телевизионно интервю намекна, че битките в партията могат да стигнат до съдебна фаза. 

Самият Лукарски твърди, че има сценарий за разбиването на СДС, защото "външни" сили ги е страх от обявената от него консервативно-патриотична линия. Според опозицията обаче мнозинството седесари по места са против именно тази линия и разговорите, които текат, макар и неофициално, с НФСБ на Валери Симеонов. 

На Националния съвет с баталните сцени първоначалният дневен ред трябваше да включва именно идеологическата и коалиционна линия на партията в бъдеще - след разпада на Реформаторския блок. Заради екшъна, започнал още сутринта, когато големи момчета, облечени в черно спираха "опозиционни" делегати да влизат в залата, до подобна дискусия изобщо не се стигна.

Сред седесарите разделение имало и по линията "проГЕРБ" и ясна опозиция на ГЕРБ. Според т.нар. преговорен екип - състоящ се от подписалите се по-горе членове на ръководството, в анкети, попълвани от активистите по време на двумесечните обиколки на структурите през февруари и март, хората поставяли като опонент ГЕРБ веднага след БСП. 

Как ще продължи историята в СДС - предстои да видим.