Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Иран да не продължава да заплашва, че ще възобнови ядрената си програма, предаде Ройтерс.

Това стана на днешните му разговори с френския му колега Еманюел Макрон, който е на тридневно посещение в САЩ. Двамата лидери се опитаха да намерят обща почва за спасяване на ядреното споразумение с Ислямската република.

Тръмп заяви, че може скоро да постигне разбиране с  Макрон по впроса.

"Мисля, че водихме съдържателни обсъждания по Иран, и с нетърпение очакваме да направим нещо. Можем поне да постигнем разбирателство помежду си много бързо. Мисля, че сме доста близо до такова разбирателство", каза Тръмп след среща с Макрон в Овалния кабинет в Белия дом.

"Ако те (Иран – б.р.) възобновят ядрената си програма, ще имат по-големи проблеми от когато и да било досега", предупреди президентът на САЩ, без обаче да обясни какво има предвид.

Според Тръмп това споразумение, подписано от предшественика му Барак Обава, е "безумно и смехотворно", защото не взема предвид балистичните ракети или намесата на Иран в конфликти като тези в Йемен и Сирия.

Именно този епитет бе акцентът на повечето чужди медии за днешнта официална церемония в Белия дом.

Една от целите на посещението на Макрон е да убеди Тръмп да не оттегля САЩ от иранското ядрено споразумение. Според френския президент дори да не е идеално, то е най-добрият шанс да бъде удържан Техеран от сдобиване с ядрено оръжие.

В предизборната си кампания Тръмп обеща "да скъса" текста, а след встъпването си в длъжност даде на европейските страни по споразумението - Франция, Великобритания и Германия, срок до 12 май да внесат по-твърди мерки в него. Дотогава той трябва да реши дали да върне санкциите срещу Ислямската република.

През последните дни Русия, Китай и Великобритания призоваха за запазване на споразумението. Завчера, преди да отлети за САЩ, Макрон повтори, че няма план Б да бъде спрян Иран от сдобиване с ядрено оръжие.

Френският президент каза на Тръмп, че иранското споразумение е част от по-общата картина на сигурността в региона.

„Що се отнася до Иран, трябва да поставим тази тема в контекста на регионалните предизвикателства. Имаме положението в Сирия, имаме сигурността в целия регион и мисля, че при всяко положение споделяме обща цел да се избегне ескалация и разпространение на ядрено оръжие в региона. Така че въпросът е кой е най-подходящият път“, заяви гостът.

Това е втората среща насаме между двамата президенти. На 14 юли 2017 г. Тръмп бе в Париж за Деня на Бастилията.

Макрон изтъкна приятелството си с Тръмп, но след това веднага заговори за различията между двете страни по редица въпроси – споразумението с Иран, околната среда и търговията, отбелязва АП.

„Именно заедно трябва да изградим нов вид просперитет за всички хора, което означава иновации, свободна и честна търговия и защитата на нашите средни класи. Именно заедно ще можем да работим ефективно за нашата планета. Именно заедно ще осуетим разпространението на оръжия за масово поразяване - независимо дали в Северна Корея или Иран“, каза Макрон.

Тръмп не бе толкова конкретен. Той изтъкна 241-годишното приятелство между САЩ и Франция и личното си приятелство с Макрон, който се оказа най-довереният му европейски съюзник през последната година.

„Чудесното приятелство, което развихме през последната година, е свидетелство за историческото приятелство между нашите две страни“, каза американският лидер.

Въпреки разногласията им по редица въпроси Макрон прави всичко възможно за създаване на тесни отношения с американския си колега, отбелязва АФП.

„Той ще е велик президент за Франция, предричам го“, каза Тръмп за Макрон преди двамата да влязат в Овалния кабинет.

И добави, че френският лидер "се справя чудесно".

В присъствието на госта си обаче Тръмп открито съжали, че му се налага да преговаря с ЕС по икономическите въпроси:

„Въпросът за търговския обмен с Франция е сложен, защото го има Европейския съюз. Бих предпочел да преговарям само с Франция.“

И след това допълни:

„ЕС е много суров с нас. Имат митнически бариери, които са недопустими.“

Същевременно той отдаде почит на подполковника от френската жандармерия Арно Белтрам, който доброволно се смени със заложничка при джихадистки атентат във Франция през март и бе убит от нападателя.

"Само преди няколко седмици добавихме още едно име към списъка ни на големи герои - това на един смел френски полицай на име Арно Белтрам. Той се изправи лице в лице със злото и не трепна. Той даде живота си за хората, за страната си и за самата цивилизация", заяви Тръмп.

В програмата на разговорите на двамата лидери са и европейските призиви да не се въвежда 25 процента мито върху вносната европейска стомана, както и желанието на Тръмп да изтегли американските сили от Сирия.

Макрон, чието посещение ще бъде последвано от пристигането на 26 април на германската канцлерка Ангела Меркел, настоява Тръмп засега да остави американските войски в Сирия, за да се гарантира поражението на екстремистите от „Ислямска държава“.

Тръмп заяви, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е проявил много достойно поведение и че предстоящата среща на върха между двамата ще е нещо прекрасно за целия свят.

„Беше ни казано, че те биха искали срещата да се състои възможно най-скоро. Водим много добри разговори. Ким Чен Ун е много открит и според мен много достоен, съдейки по всичко“, каза Тръмп.

Президентът на САЩ каза също, че страната му вероятно ще постигне търговско споразумение с Китай и че представители на двете страни ще започнат преговори след няколко дни.

Китай заяви, че приветства предстоящото посещение на американския финансов министър Стивън Мнучин, който ще се опита да реши търговския спор между двете най-големи световни икономики, след като Тръмп заплаши да наложи мита върху китайски вносни стоки.

„Китай подхожда много сериозно и ние също. Има много добър шанс да постигнем споразумение“, каза Тръмп.