Работеща прокуратура и работеща комисия за противодействие на корупцията елиминират основната теза на една малка и креслива извънпарламентарна политическа група, а оттам се обезсмисля и собственото им съществуване. 

С тези думи пред Нова тв главният прокурор Сотир Цацаров си обясни критиките и отпора на част от политиците - в случая на извънпарламентарната демократична общност, заради начина, по който протече арестът на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Цацаров не назова поименно кого точно визира в коментара си, но е ясно, че тезата за неработеща прокуратура и нужда от реформа в съдебната система е на формациите, които неотдавна се обединиха в "Демократична България". Мнение по начина на арест на кметицата дойде от председателя на "Да, България" Христо Иванов и други политици от същото обединение. 

Цацаров за пореден път застана зад работата на прокурорите по случая и прати политиците от парламента - като Корнелия Нинова например, които смятат, че има прекрачени граници на репресия спрямо Иванчева - да упражнят правото си на законодателна инициатива и да променят правилата при задържане и изземване на доказателства.

"Прокуратурата е направила всичко възможно, за да се изпълнят процедурите по закон. Не знам за коя прекрачена граница става въпрос - ако е това, че обвиняемата трябваше да присъства на всички действия по опис на доказателствата, бе спазен законът. Немалка част от тези, които говорят за премината граница, са участвали в писането на законите.

Законът не се пише и приема от прокуратурата", заяви Цацаров.

По думите му не може да става дума за раздор между властите, каза той по повод реакцията на вицепремиера Екатерина Захариева, която също сподели мнение, че действията по ареста може да са били прекомерни. Цацаров неслучайно попитал дали това е нейно лично мнение или позиция на цялото правителство и от думите му се разбра, че е доволен от отговора - позицията е била лична. И той, и Захариева споделяли мнението си публично и "нито едното е укоримо, нито другото", декларира още главният прокурор. 

Критиките, дошли от адвокати, в това число и на Иванчева и на останалите разследвани за подкуп в район "Младост", обвинител № 1 обясни с естеството на работата им - те са адвокати, работят за хонорар, в това няма нищо лошо и срамно. Цацаров обяви за "голяма неистина" твърдението на защитата, че парите за подкупа били върнати на бизнесмена Александър Ваклин, който е подал сигнала срещу кметицата. А на въпрос дали доказателствата на прокуратурата по случая са безспорни, той каза само:

"Дали доказателствата са безспорни решава съдът."

Случаят "Желяз" и екстрадицията в САЩ

Сотир Цацаров обяви, че вчера е имало консултации между България и САЩ по писмата за екстрадиция на Желяз Андреев и още няколко българи, разследвани от прокуратурата във Флорида за търговия на стоки с двойна употреба с ембаргова Сирия. 

В консултациите, предложени от самата прокуратура, са участвали нейни представители и Министерството на правосъдието от българска страна и представители на Държавния департамент на САЩ и на прокуратурата във Флорида.

"Не са налице предпоставките за временно задържане на лицата. По това имаме необходимото разбиране. Но конкретните резултати ще бъдат обявени по-късно, когато има съгласие между страните", обяви Цацаров.

Така арестите на български граждани по писмото за екстрадиция са избегнати, но ако от САЩ пристигнат конкретните документи и доказателства с искане за екстрадиционно производство по същество (извън постъпилото вече писмо - б.р.), то тези документи ще трябва да бъдат предоставени в съда, разясни Цацаров. 

Той обаче декларира, че на база данните до момента той самият не смята, че има основание за екстрадиция на посочените лица и това ще е позицията, която ще се поддържа от прокуратурата при евентуално екстрадиционно производство. 

Футболното хулиганство

"Отговорност носят всички, които твърдят, че милеят за родния футбол. Много е хубаво, че собственик на клуб е отишъл да види ранен полицай в болницата. И какво от това? До следващия такъв случай."

Така Цацаров коментира случая с ранената полицайка от бомбичка на последното дерби ЦСКА-София - "Левски" в София. Младата жена претърпя и операция за спасяване на зрението ѝ. 

По думите на Цацаров трябва твърда намеса на държавата и по отношение на наказанията в подобни случаи, и по отношение на начина, по който се организират футборните срещи. 

"За футболните хулигани трябват тежки и жестоки наказания. За мен тежко наказание е лишаване от свобода реално. Това е било мнението ми като съдия, а сега - и като прокурор. Трябва да има справедливост. А тя в 90% от случаите минава и през възмездие", заяви Цацаров.

И добави: "Не мога да приема да се организира мач, който да блокира живота на столицата, да налага командироване на полиция от други градове, за да се опази сигурността."