Под заглавие "България затворена (за бежанци), а Еврос (р. Марица) е отворена" гръцкият в. "Катимерини" днес помества на челна страница статия, в която говори за наличието на "дипломатически игри на фона на засилените бежански и миграционни потоци в последно време", съобщава БТА.

Изданието пише, че тези потоци от Турция през р. Марица скокообразно са нараснали и че само вчера на гръцка територия през реката са влезли 340 бежанци, най-вече кюрди от Африн, а от началото на април те са наброявали 2700. В същото време през българо-турската граница преминават малцина, което се отдава на различния подход към потоците от страна на Турция, смята вестникът. 

В материала се цитират данни на българската служба за бежанците, които показват, че от началото на 2018 г. опити за преминаване на границата между Турция и България са били предприети от 356 бежанци и мигранти, които са били заловени. 

От своя страна гръцкият министър за миграцията Димитрис Вицас казал, че по същото време гръцко-турската граница в района на Еврос (р. Марица) са прекосили 2700 бежанци и турски траждани. Вицас дори добавил, че само вчера на гръцка територия през реката са преминали 340 души.

Разликата е огромна и това не може се отдава само на издигнатите от Гърция и България защитни ограждения с Турция. Причината, поради която бежанските групи се насочват от Истанбул към Еврос (р. Марица), а не към българо-турската граница, кореспондира с междудържавните отношения. 

"За разлика от Гърция София поддържа отлични отношения с Турция. Съзирайки опасността Ердоган да наводни с няколко десетки хиляди бежанци страната му, Борисов не се поколеба да му угоди, да му изпрати "дар" един турски бизнесмен, заловен в София като "терорист" гюленист, игнорирайки решението на съда, който се бе произнесъл, че той не бива да бъде екстрадиран", пише "Катимерини".

Ердоган пък не изглежда да е останал неблагодарен. Той засили мерките за сигурност, като наложи още по-строги гранични проверки на 30 км навътре на турска територия, така че тези потоци да не стигат до българската граница и бежанците да се опитват да преминат на европейска територия, посочва вестникът.  

Точно обратното се случва на границата с Гърция, където бежанците пристигат почти необезпокоени и масово преминават р. Марица, откъдето се опитват да преминат пред безразличните погледи на турските граничари, пише още изданието, като в заключение пояснява, че повечето от влизащите на гръцка територия са кюрди от Сирия и турци, противници на режима на Ердоган, които бързали да се предадат на полицията, за да получат документ, който им позволява свободно да се движат из цялата страна.