Водачът на арменската опозиция Никол Пашинян призова привържениците си днес да подновят протестите, след като планираните за тази сутрин преговори с управляващата Републиканска партия бяха отменени, предаде Ройтерс. Той поиска предсрочни парламентарни избори - възможно най-бързо.

Късно снощи Пашинян прикани симпатизантите си да възобновят демонстрациите в 11 часа днес, след като на страницата си във фейсбук съобщи, че изпълняващият длъжността премиер Карен Карапетян е отказал планираните за сутринта преговори, посочва Франс прес. Онзи ден Серж Саркисян, който 10 години беше президент на страната, подаде оставка като премиер след продължили близо две седмици протести, предизвикани от обвинения, че е манипулирал конституцията, за да остане на власт.

"Ако са готови да обсъдим мирно предаване на властта, съм готов да се срещна с тях. Републиканската партия не може да остане на власт, тъй като народът е този, който спечели. Републиканската партия мисли как да се възползва от оставката на Серж Саркисян и иска да остане на власт. Не можем да се съгласим представител на тази партия да бъде назначен за премиер и не можем да позволим тази корумпирана система да продължи да съществува", заяви Пашинян във видеопослание във Фейсбук и призова поддръжниците си "да дойдат на площада и да довършат кадифената революция".

И.д. премиер Карапетян отговори в комюнике, че срещата е била отменена заради новите искания, поставени едностранно от Пашинян. Това не са преговори или диалог, а Пашинян, който следи целите, които си е набелязал, добави той. Карапетян каза, че е поискал от президента да организира нова среща в разширен формат с шефа на опозицията.

Опозиционният лидер Никол Пашинян. 


Запитан на пресконференция в Ереван вчера дали е готов да поеме управлението на страната, Пашинян отвърна:

"Ако народът ми поверява тази отговорност, аз съм готов да я поема".

Арменските депутати разполагат със седем дни от подаване на оставката на премиера да предложат нови кандидатури за поста, а гласуването може да се състои на 2 май. Републиканската партия на Серж Саркисян разполага с 65 от общо 105 места в парламента.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Карен Карапетян се обяви също днес за предсрочни парламентарни избори, за да се сложи край на политическата криза, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според Карапетян е възможно изборите да бъдат спечелени от опозиционния лидер Никол Пашинян.

"Сегашната ситуация е безизходна. Пашинян казва, че временен премиер трябва да стане кандидат от народа, тоест той. Аз поисках президентът на страната да се посъветва с политическите сили и да насрочи нови парламентарни избори. Ако гражданите на Армения поискат да изберат Пашинян, тогава той ще стане премиер на страната", заяви Карапетян.

Привърженици на опозиционния лидер се събират от сутринта на Площада на републиката в Ереван, където е планирана демонстрация.