Премиерът Бойко Борисов обеща в края на мандата външният дълг да е спаднал до 20% от БВП. В случай че няма предсрочни парламентарни избори, редовният 4-годишен мандат на правителството изтича през пролетта на 2021 г.

В началото на правителственото заседание днес Борисов съобщи, че България е трета в класацията по най-нисък външен дълг в Европа след Естония и Люксембург, като дългът ни за миналата година е 25.4 на сто от БВП, а на Люксембург - 23% от БВП.

Преди година слушахме за това как сме задължили държавата, как външният дълг расте, как поколения напред ще плащат. Излезе докладът на Евростат от 29 на сто на 25.4% от БВП за 2017 г. намалява външният дълг на България, каза Борисов и допълни, че това означава около 2.3 млрд. лева по-малко задължения.

С това темпо, с което работи правителството, до края на мандата ще го свалим до към двадесет процента. И сега сме в тройката на отличниците по нисък външен дълг в Европа, коментира премиерът и се обърна към министрите, че биха могли да отбелязват сред постиганите резултати от една година управление и факта за намаляването на дълга.

По-рано днес в декларация от парламентарната трибуна, прочетена от Менда Стоянова, ГЕРБ призова да бъде затворена темата, че България има проблем с дълга.