Някои страни използват военна сила, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, което фактически е добре дошло за терористите и екстремистите. Това заявява президентът на Русия Владимир Путин в приветствие до участниците в поредната годишна международна среща в Русия на висши служители, натоварени с проблемите на сигурността, започнала днес в Сочи, предаде ТАСС.

Приветствието на държавния глава бе прочетено при откриването на двудневния форум от генералния секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, домакин на конференцията.

Редица държави се опитват да пренебрегват общопризнатите норми и принципи на международното право, използват военна сила, заобикаляйки Съвета за сигурност, отказват да използват преговори като ключов инструмент за решаване на международни спорове. Това поражда политическа и социална нестабилност и е добре дошло за силите на тероризма и екстремизма, за транснационалната престъпност, води до ескалация на локалните конфликти и кризи. В тази връзка проблемите с гарантирането на глобална и регионална сигурност се изострят още повече, предупреждава руският лидер.

Русия е готова възможно най-тясно да сътрудничи с чуждестранните си партньори в тази сфера, подчертава той. Путин добавя, че форумът в Сочи е добра възможност за обсъждане на средствата за борба срещу различните заплахи и предизвикателства за международната сигурност, размяна на опит и разширяване на професионалните контакти.

В приветствието обаче няма нито дума за употребата на химическо оръжие и дали това не е също заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН и нарушаване на международното право. Не се коментира и анексирането на чуждестранни територии като практика в отношенията със съседите например, отбелязват дипломати. 

В Сочи днес пристигнаха делегации от ООН и 118 държави начело с техни секретари на Съветите за сигурност, вицепремиери, вътрешни министри, заместник-министри и посланици, съобщи пред участниците Николай Патрушев.

Делегациите включват държавни служители, дипломати, общопризнати експерти по сигурността. Високото професионално равнище на участниците и широкият географски обхват на срещата предоставят допълнителни възможности за деполитизирана размяна на опит, каза той.

Патрушев обърна внимание на ред прояви в кулоарите на форума. Руската агенция "Роспотребнадзор" примерно представя специализирани бригади за борба с епидемии, които ще демонстрират възможностите си за обезвреждане на биологични вещества, използвани с терористична цел. "Рособоронекспорт" организира изложение на специална техника и оборудване за борба с тероризма.

Очаква се Русия да сподели със световната общност по-специално опита от подготовката на мерки за сигурност с оглед предстоящото световно първенство по футбол в Русия, ще се дискутира и опитът на страната от олимпиадата в Сочи през 2014 г.
Утре се предвижда дискусиите да продължат във формата на кръгли маси за информационната сигурност и за нелегалния наркотрафик.