През последните дни в публичното пространство имаше две изявления, които е редно да не остават незабелязани.

Първото бе на премиера Бойко Борисов. В интервю пред дир.бг той коментира защо България не е изгонила руски дипломати заради казуса "Скрипал".

"Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили", със самочувствие заяви Борисов.

Да, вероятно той отдавна е преброен. И на Запад, и на Изток. Българският заек обаче става все по-див при неговото управление. Ръководните фактори в ЕС знаят това. Публично те обсипват Борисов с похвали, комплименти, прегръдки, целувки. Но няма никакъв шанс да бъде снет мониторингът върху правосъдната ни система и ние най-накрая да станем пълноправен член на ЕС. Шансовете за напредък по отношение на Шенген и Еврозоната също клонят към нула. Досега България поне беше лоялен член на ЕС и НАТО на дипломатическото поле. С поведението на Борисов по казуса "Скрипал" обаче страната ни даде заден ход и по тази линия.

Не че Борисов не е наясно с това. Той може да говори каквото си иска публично, но всячески се опитва да замаже глупостта, която - волно или неволно - сътвори. Няма друго обяснение за воинстващите изказвания на дясната му ръка Цветан Цветанов през последните дни. Цветанов дава мило и драго, за да възвърне имиджа на ГЕРБ като партия, която отстоява евроатлантическите ценности у нас. Той се опитва да създаде впечатление, че ако зависи от него, още утре цялото руско посолство ще бъде изгонено от София.

Борисов се опитва да го играе доброто ченге за русофилите, а Цветанов - доброто ченге за онази част от обществото, която отстоява независимостта на България от Москва и принадлежността на страната ни към ЕС и НАТО. Работата е там обаче, че Цветанов само приказва, а Борисов действа, при това от името на държавата. Приказките са едно, а делата друго. Резултатът е ясен - България се запътва към периферията на ЕС с все по-голяма скорост. Гарантирано от ГЕРБ.

Има ли разумен човек, който би повярвал на кампанията, подета от Цветанов?

Оказва се, че май има. И тук стигаме до другото важно изявление - на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, който е и един от лидерите на новосформираната коалиция "Демократична България".

"Искам да съм категоричен, това не е и само мое мнение, а на всички хора, които сме се събрали. Ние повече власт, начело с Борисов, няма да подкрепим. Разбира се, трябва да се прави разграничение между едноличната власт на Борисов и хората, които участват и гравитират около ГЕРБ, там е шарена работа, има всякакви хора. Надяваме се, че в средите на ГЕРБ аз го виждам това, хората са разочаровани от лидера си, защото са осъзнали, че той се занимава с това да обслужва един задкулисен кръг от негови приятели. Това си е тяхна работа как ще подходят, но с гласовете на "Демократична България" Борисов повече няма да бъде на власт."

Това заяви Атанасов пред сайта actualno.com.

Въпросът какво ще бъде поведението на "Демократична България" към ГЕРБ е един от най-важните за нейния бъдещ изборен резултат. От изказването на Атанасов става ясно, че формацията е склонна на нова коалиция с ГЕРБ, ако премиер не е Борисов. Ако ръководството на "Демократична България" тръгне по тази писта, то резултатът ще е доста по-нисък от потенциалните възможности.

Десницата или демократичната общност може да разчита на добри резултати само ако декларира пълен отказ от коалиция с ГЕРБ. В "Демократична България" очевидно не са разбрали тази проста истина. И очевидно нищо не са научили от злополучното си участие във второто правителство на Борисов.

Нима в "Демократична България" наистина мислят, че ново коалиционно правителство с ГЕРБ ще е по-успешно, ако Борисов не е премиер?

Нима в "Демократична България" наистина приемат Цветанов за стожер на европейското развитие на България? Факт е, че в ГЕРБ има и хора, които са близки като разбирания до принципите, отстоявани от десницата/демократичната общност. Те обаче или са в миманса, или скоропостижно са отстранявани от партията, ако си позволят по-голяма активност. Няма причина да се мисли, че някой друг, а не Борисов - независимо дали е, или не е премиер - ще дърпа конците в ГЕРБ.

Наивността може да бъде простена навсякъде, но не и в политиката. Защото в политиката наивността е най-големият грях.

При всяка своя публична изява лидерите на "Демократична България" би трябвало да намират повод да изтъкват, че те коалиция с ГЕРБ няма да правят. И да припомнят, че по големите теми на България - евроатлантизма, съдебната реформа, корупцията, олигархията - ГЕРБ има повече допирни точки с БСП, отколкото с тях. В противен случай филмът отново няма да бъде шведски, а съветски. При това вече сме го гледали.