Кристина Сифуентес, която бе сред възможните наследници на испанския премиер Мариано Рахой, подаде днес оставка, съобщи в. "Ел Мундо".

Тя бе премиер на автономната област Мадрид и разразилият се с нея скандал заплашва сериозно Народната партия (НП), управляваща със съвсем крехко мнозинство и с подкрепата на още една сила.

Сифуентес бе уличена през март, че чрез измама е получила магистърска степен в мадридския Държавен университет "Крал Хуан Карлос". Опозицията на няколко пъти искаше оставката ѝ, но тя отказваше да се оттегли.

Тази сутрин обаче на мадридската премиерка бе нанесен нов удар. Изданието "ОК диарио" разпространи видеоклип, на който се вижда как през 2011 г. тя е заловена да краде две кутии крем от супермаркет в столичния квартал Вайекас. По онова време Сифуентес е на по-ниска длъжност - зам.-председател на регионалния парламент на област Мадрид.

Кристина Сифуентес заяви, че всичко това е кампания, насочена лично срещу нея и целяща нейното очерняне.

Оставката ѝ е сериозен удар и срещу испанския премиер Мариано Рахой. Управлението му съвсем не е стабилно и заради Каталуня, където регионалният парламент обяви едностранно независимост през есента на 2017 г. Тогава Рахой временно отне автономията на най-богатата испанска област. Каталуня продължава да е без автономия, тъй като няма избран законен премиер.

Подобен скандал с кражба на крем имаше и с Елена Поптодорова.

На 28 февруари 2017 г. полско радио съобщи, че Поптодорова - бивш посланик на България в САЩ, е била задържана ден по-рано заради опит за кражба от безмитен магазин на летището във Варшава. Дипломатката обясни, че е говорила по телефона за влошеното здравословно състояние на 90-годишната си майка и, без да усети, излязла от магазина със скъп крем за 381 евро. После си платила глобата.

Малко след това обаче от полското МВР уточниха, че случката се е разиграла три дни преди задържането. Последва и оставката на Поптодорова от Американския еврейски комитет. А Министерството на външните работи в София обяви с нота за невалиден дипломатическия ѝ паспорт.