Кабинетът възложи на министъра на отбраната да купи терен в район "Приморски" във Варна, гласи едно от решенията на днешното заседание на правителството. Проверка на Клуб Z показа, че става въпрос не за 620 декара, както бяха съобщили от правителствената пресслужба, а за 620 квадратни метра.

Теренът се намира на бул. "Осми Приморски полк" №115 и е бил собственост на израелското дружество "Оркид Гардънс Варна" ООД, срещу което има открита процедура по несъстоятелност.

"Оркид Гардънс Варна" ЕООД беше обявено в несъстоятелност заради инвестицията си в тази огромна сграда с търговски център и апартаменти, която се намира в съседство с имота на Министерството на отбраната. Но днес апартаменти в сградата се предлагат за наемане в различни онлайн платформи. 

Инвестиционните намерения на израелската фирма са били осигурени с кредит от "Уникредит Булбанк". Синдик продава терена от 620 кв.м от миналата година, става ясно от обявление за продажбата му. Началната тръжна цена в него е 346 400 лева. 

Съгласно решението на властта методът, който е избран за покупка на терена, е пряко договаряне.

Теренът е необходим на Министерството на отбраната, за да обезпечи нужди на структурите на МО, които работят в района, съобщиха от пресцентъра на МО на запитване на Клуб Z.

И други имотни сделки

Освен това правителството предостави на Министерството на здравеопазването имот в Русе, който ще позволи изграждането на центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи. Имотът - терен от 1.3 дка и четири сгради на бул. "Скобелев" №42-А, е необходим за реализирането на проект "Подкрепа за деинституционализация на грижа за деца", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж“. 

Община Пордим става собственик на имот, в който се намира средното училище "Св. св. Кирил и Методий". Промяната е свързана с обявяването на учебното заведение за общинско. С прехвърлянето на сградите и терена ще се осигури по-доброто им стопанисване и съхраняването на материалната база за обучение на селскостопански специалисти.

Гаражните клетки ще бъдат използвани за прибиране на селскостопанска техника, необходима за учебни практики, и на училищните автобуси. Предвижда се спортните площадки и съблекалните към общежитието да бъдат използвани от детската секция по футбол, създадена по проекта "Толерантни заедно", по който общината и училището са бенефициенти.

Български пощи ЕАД ще продаде чрез търг с тайно наддаване жилищен имот в Батак и четири гаражни помещения в Смолян. Апартаментът е с площ 133 кв. м, а всеки от гаражите - около 20 кв. м. 

От публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имоти в областите Търговище и Шумен, предоставени за управление на Министерството на отбраната. Това са терен и 10 сгради в землището на с. Баячево, община Търговище, и терен и 40 сгради край с. Хан Крум в община Велики Преслав. Имотите са с отпаднала необходимост за МО.

За частна държавна собственост е обявена и сграда със застроена площ от 774 кв. м в плевенския квартал "Сторгозия". Към нея няма проявен интерес от държавни ведомства и институции, тъй като е отдалечена от центъра, а промяната в статута й дава възможност за продажба.