С приближаването към летния сезон резонно изплуваха и новите порции морски брожения. И това лято явно ще мине под надслова да спасим и последните останали диви кътчета по Черноморието.

Новият-стар казус "Корал" отново излезе на дневен ред преди няколко дни, когато испанската фирма "Ибердрола Инмобилария" заби дървени колове във вид на ограда около собствеността си от около 120 дка в горичката зад плажа, в т.ч. на черния път, който води до него и постави предупредителни табели, че достъпът до ивицата за моторни превозни средства е спрян и такъв може да бъде осъществен само пеш. Това предизвика нов граждански протест, мотивиран най-вече от опасенията, че "Ибердрола" прави стъпки към реализирането на строителния си проект в района. Протестиращите посочват и че дървените колове възпрепятстват преминаването на линейки, както и че са забити в дюни и без неонходимите разрешителни.

Съпротивата

Вчера за протестиращите се застъпи евродепутатът, избран от листата на Реформаторския блок Светослав Малинов. Малинов излезе с видеообръщение, в което предлага държавата да изкупи от испанската фирма земите и така да гарантира запазването им.

"Върху дюните, блатото не може да се строи и най-добрият вариант е българската държава да поправи грешката си и да откупи тези земи от испанската фирма", посочва Малинов като уточнява, че към днешна дата няма никаква представа какви са инвестиционните намерения на "Ибердрола". 

Евродепутатът се обръща и към местните власти:

"Тези, които обещават на местните хора благоденствие чрез нови правила, всъщност нарушения, ще трябва след среме да обясняват защо ще трябва да се плащат нови глоби и защо са придизвикани нарушения на европейските правила. Не дай Боже, тази местност ще стане символ на корупцията и произвола".

Малиниов се заканва отново да подаде сигнал до Европейската комисия и е "готов да продължи съпротивата с всички средства, които му позволява позицията на евродепутат". 

Неконтролируемо

По конкретния казус от испанската фирма обясняват, че са заградили частната си собственост, за да запазят природата от паркиране на автомобили, каравани и кемперите, които "летуват" в горичката зад плажа. Традиционно там се заформят биваци на любителите на дивото къмпингуване. Посочват че това е начинът да спрат "неконтролируемия достъп" до плажа, както и че след всяко лято трябвало да чистият тонове боклуци след къмпингуващите. Уточняват и че засега нямат планове за строителство на "Корал".

Хайки по бебешките кошчета

И миналото лято "Корал" бе ябълка на раздора между летовници, местната власт в лицето на кмета на Царево Георги Лапчев и собственици на имоти. Правеха се включително нощни хайки като по думите на къмпингуващите са били претърсвани дори и бебешки кошчета за скрити наркотиччни вещества. 

Корал е един от трите плажа за природосъобразен туризъм, заедно с "Карадере" и "Иракли", дефинирани като такива през 2016 година с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. (на Иракли, до устието на река Вая, от тази година вече има изградени еднотипни къщички с басейни, на сантиметри от плажа, б.р.)

През 2015 година, покрай сагата с излятия бетон на къмпинг "Юг", който е в съседство с "Корал", властите се хванаха да броят дюните в района и да определят от какъв вид са. Тогавашният министър на регионалното развитие, сега министър по европредседателството Лиляна Павлова, обяви, че държавата ще отчуждава частни имоти, върху които има дюни. Конкретно за "Корал", оказа се, че става въпрос за над 50% от общата частна площ. 

Преди ден министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че на "Корал" нямало дюни, които да попадат в правомощията на ведомството му.

"В района на "Корал" има сиви дюни, които са част от обекти, които не са в юрисдикцията на МОСВ", коментира Димов и прехвърли въпроса към кмета на Царево да установи дали има неправомерно заградени територии.

Обясни и че е нормално един частен терен да бъде заграден и охраняван, както и че регионалната екоинспекция прави проверки и засега не е открила нарушения.

Параграф 22

Казусът "Корал" е нещо като Параграф 22. От една страна върху дюни е забранено да се строи, от втора - държавата не си възвръща териториите, което би трябвало да направи, след като върху тях в рамките на три години не са били реализирани инвестиционни намерения, а от трета в новия Общ устройствен план на Царево мястото е предвидено за застрояване.

"Ибердрола Инмобилиария", испански лидер в енергетиката, закупи терените през 2007 г., в пика на имотния балон за над 30 милиона евро от българската "Витатур Инвест". Бедната тогава община Царево продава земята за 7 долара на квадратен метър след спорни действия на тогавашния кмет Петко Арнаудов и в атмосфера на съмнение дали сделката е почтена.

В резултат обаче ваканционно селище не е построено и казусът в съда. До имота не е прокарана канализация и ток. И така, след нищожна сума платени неустойки, излиза, че общината е продала ценна земя на първа и втора линия срещу много малка сума. "Витатур" обаче излиза на голяма печалба. През 2007 г. тя успява да продаде терена на "Ибердрола" на десетократно по-висока цена. А "Ибердрола" прегръща идеята за ваканционно селище с 2500 апартамента и 1800 подземни гаражи.