ГЕРБ все така не одобрява проявите на Волен Сидеров и представители на партията му "Атака" с пътуването им до Крим и изявленията, направени от окупираната от Русия територия на Украйна, но това не значи, че големият коалиционен партньор смята да предприеме каквото и да е по въпроса.

Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Самият той заяви, че е повдигнал въпроса пред партньорите от "Обединени патриоти" и е изразил въпросното неодобрение по същия начин, по който го е направил и пред медиите. На сбирката във вторник привечер присъствал и заместникът на Сидеров в "Атака" Десислав Чуколов. 

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Сидеров не изразявал позицията на българското правителство по време на срещите си и при изявленията си в медиите. 

"Ние имаме коалиционно споразумение и управленска програма, която е съгласувана, одобрена и изпълняваме 4-годишния си управленски мандат. Подобни детайли в споразумението няма, но мога да кажа, че има много ясни сигнали и послания, че евроатлантическата ориентация на страната е без алтернатива, както и членството в ЕС и НАТО", декларира Цветанов.

На конкретен въпрос дали според него Сидеров иска България да напусне ЕС и НАТО, зам.-председателят на ГЕРБ отговори:

"Не, не иска да напусне НАТО и ЕС. Когато правехме коалиционното споразумение - тогава много ясно е изразявал тази позиция. Сега не съм говорил с него."

Цветанов отрече и Сидеров да има нещо общо с "промяна на позицията на България" по случая "Скрипал" и решението страната ни - за разлика от повечето си партньори - да не изгони руски дипломати. Народни представители не участвали и по закон в заседанията на Съвета по сигурност към министър-председателя, на който е обсъдена и одобрена въпросната позиция на страната, разясни още шефът на депутатите от ГЕРБ.

По-рано депутати от управляващата партия разказаха пред "Клуб Z", че темата "Сидеров" е била поставена на заседанието на парламентарната им група във вторник "за 3-4 минути", като единственото взето решение е да се изразява от всички запитани позицията, че лидерът на "Атака" и зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев са били в Крим "в лично качество", а не като политически представители на страната. И не представляват позициите на държавата или коя да е нейна институция. Представителите на "Атака" били на частно пътуване - тоест държавни пари не са били харчени. 

Според представители на мнозинството тази позиция е била стикована и с представителите на ВМРО и НФСБ в "Обединени патриоти" - затова и всеки попитан би отговорил същото. 

Цветанов отказа първоначално да продължи задочния диалог с президента Румен Радев на тема ЕС и НАТО и дали някой искал да излиза от съюзите, в които България участва. После обаче заяви, че с "президента може да има диалог, ако има единомислие"... И нямало междуличностен конфликт.