Защитата на Десислава Иванчева намекна днес, че ще прехвърли вината към Петко Дюлгеров: бившия кмет на "Младост", който според прокуратурата е прибрал подкуп от 70 000 евро за нея, отбил си е 14 000 и ѝ е предал другите. На въпрос за Дюлгеров - как е взел парите и прочее, адвокатът на кметицата на "Младост" Димитър Марковски каза пред журналисти:

"Въобще не сме коментирали темата "Дюлгеров". Ние сме казали това, което ние знаем, което ние сме видели и което ние сме направили. Дали сме фактите, чакаме да ни дадат правото - дотук го няма.

Това, че познаваш  един човек, не прави доказан факта на това, че ти го ползваш да посредничи под една или друга форма. Вече г-н Дюлгеров да отговаря сам за себе си, ако е имал някакви срещи, контакти, искания на пари - аз там не мога да кажа."

Иванчева иска към делото да се изследват всички записи от камери от района, в който твърдят, че се е срещала с Петко Дюлгеров. Това допълни днес Димитър Марковски, който бе извикан в Националната следствена служба, да бъде запознат с  "прецизираните" обвинения срещу нея.

По думите му пред журналисти на излизане от НСлС обвинението вече пише за поискани 500 000 евро, а не 250 000, както беше досега. Още от първия ден разследващите твърдяха, че тя, зам.-кметицата Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров са поискали общо половин милион евро от предприемача Александър Ваклин, за да не бъдат спъвани всичките му 4 проекта в "Младост". А цената от 250 000 е била само за първия му строеж - 12 500 кв. м разгърната площ.

Според Марковски е изключително неуместно прокуратурата "да прецизира" обвиненията точно между двете гледания на мерките за неотклонение - през миналата седмица Специализираният наказателен съд остави тримата в ареста, а утре Апелативната инстанция ще гледа обжалването. Марковски попита апелативните магистрати сега с кое обвинение ще се съобразяват - със старото или по новото (всъщност прокуратурата има право да променя обвинението колкото си иска на този етап, б.р.).

По думите му са "установени" три дати, на които тя се е срещала с бившия кмет на района - Дюлгеров. Марковски каза, че в разговорите с Иванчева тя му е казала, че въобще не е присъствала на посочените места при съответните дати. 

"Аз и колегата като нейни защитници сме изискали видеокамерите от тези места, за да се потвърдят думите на г-н Ваклин или нашите думи: че това въобще не е вярно. Става въпрос за заведения на територията на София", допълни той.

По повод светещото вещество на белязаните пари той каза, че Иванчева е дала пълни и обстойни обяснения, с никого не се е срещала и не е вземала или искала никакви пари. Както и нямала от светещото вещество по пръстите и дланите.

Той заяви още, че прокуратурата разполага единствено с думите на Ваклин и не е предприела действия да провери достоверността им, което е нейно задължение.

"Освен твърденията на г-н Ваклин няма никакви други доказателства."

Относно намерените пари в колата Марковски обяви, че ще станем свидетели на "тотални противоречия" по въпроса.

Иванчева въобще не е търсила срещи и контакти с г-н Ваклин, каза още правистът.

Той намекна и къде вероятно ще е следващото "пропукване" - коментирайки Дюлгеров:

Тя е имала познанство с него в качеството му на бивш служител на община "Младост". Служебни контакти, доколкото тя в качеството си на кмет е имала някакви въпроси и уточнения с оглед на това, че той преди това е имал информация в кръга на службата...

Г-ж Иванчева никога не е предлагала да й бъдат давани каквито и да е пари чрез посредници...

Няма да бъда учуден и ще бъда абсолютно удовлетворен да се приложи законът и да бъдат освободени тези жени.