Как очакваме да бъдем приети в Шенген и Еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност.  Колкото повече се кълнат в евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа.

Така президентът Румен Радев коментира напрежението между президентската институция и управляващата партия ГЕРБ.  Радев и Цветан Цветанов задочно си размениха след последния КСНС нова порция от взаимни обвинения. Цветанов обяви, че президентът гледа на Изток и иска да извади страната ни от ЕС и НАТО. Радев отговори, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ явно има проблеми с образованието и осмислянето на прочетеното.

„За мен това съвсем не е махленски дебат. Това е режисирана кампания и тя не е първата. Има политици, които водят война с българската държавност. Вие виждате какви лъжи се тиражират в медиите. В стремежа си да дискредитират президентската институция, тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България и то в разгара на Европейското председателство”, посочи президентът Радев.

Според него имало политици, които се опитвали да приватизират европейската идея за лични и политически цели.

„Колко струват техните евроатлантически клетви, след като деградират армията и заблуждават съюзниците? Какви европейци са тези политици, след като допуснаха корупцията, бедността и несправедливостта да се превърнат във визитка на страната? А България да бъде изхвърлена от европейската карта по свободата на медиите. Виждате, че нашата корупция вече се вижда и отвъд океана. Чели сте доклада на Държавния департамент на САЩ”, продължи Радев.

На въпрос дали при него са идвали министри от кабинета, за да обсъждат сфери, в които има съмнения за корупция, съгласно заръката на премиера, държавният глава отговори: „Щом премиерът счита, че някой друг трябва да контролира министрите му, той трябва да инициира съответните промени в Конституция