Върховният касационен съд със свое решение от 23 април окончателно оставя в сила оправдателната присъда на Николай Ненчев от военноапелативните магистрати . 

Венислав Цанов - шеф на дирекция "Инвестиции в отбраната“ на МО и Николай Ненчев като министър (съответно - като извършител и подбудител), бяха предадени на съд през 2016 г. за престъпление по служба, изразяващо се в неизпълнение на служебни задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки (ЗОП),

Ненчев допуснал подчиненият му Цанов да извърши престъплението - възложил обществена поръчка за доставка на униформи за военните и на първо място с най-ниска цена била класирана фирма „Лортън“. Това се случило през декември 2014 г., а до началото на януари 2015 г. Цанов не приел протокола на комисията за класиране на кандидатите.

Прокуратурата твърдеше, че върху Цанов бил упражнен натиск от страна на Ненчев, свързан с освобождаване от работа. Целта на бившия министър била да бъде сключен договор с втората класирана фирма – „Интендантско обслужване“, която е предприятие на Министерството на отбраната. Ненчев поел обещание пред служителите да запази работните им места и да не допусне фалит на дружеството.

От решението на ВКС става ясно, че до 5 януари 2015 г. Венислав Цанов все още не бил издал решението, с което обявява определения за изпълнител на обществената поръчка. Според действащия тогава Закон за обществените поръчки (ЗОП) срокът за това е пет дни след приключване на работата на комисията.

Междувременно на 23 януари 2015 г. пък фирмата победител „Лортън“ се отказала от участие в процедурата, а на следващия ден комисията изготвила допълнителен протокол и било извършено ново класиране на участниците, като първо място заело „Интендантско обслужване“. След това Цанов вече постановил решение, с което обявил окончателното класиране и бил сключен договор с фирмата на МО за доставка на облекла на стойност от над 4,3 млн. лв.

Според обвинението военното министерство е било ощетено с близо 260 000 лева, което представлява разликата между офертата на „Лортън“ и по-високата цена, платена впоследствие на втората класирана фирма.

Любопитна подробност е, че след оправдателните присъди на военните съдилища, представителят на Върховната касационна прокуратура не е поддържал подадения от колегите му протест пред ВКС и е предложил на съда да остави решението в сила.

Николай Ненчев имаше две обвинения – това бе едното, а другото: за ремонта на руските самолети МиГ-29, което още тече.

Интересни бяха коментарите по въпроса, направени от бившия му колега в тогавашното правителство Христо Иванов, след като интересът на прокуратурата към министри от кабинета "Борисов 2" буквално "избухна" и те се заредиха на опашка пред столичното следствие.

Иванов каза, че е ирония, че Ненчев и Петър Москов са си мълчали, докато ГЕРБ е съсипвал съдебната реформа. И добави, че прокуратурата показва "политически мускул", че в момента (договаряше се ново правителсдтво, б.р.) "тече нова сделка" от мафията и целта на прокурорските действия е "някои хора да имат по-скромни очаквания" от новата сделка.

Ненчев пък поиска от прокуратурата да му съобщи дали е бил обект законно на СРС. Ставаше въпрос именно за спечеленото току-що  дело за допустителство по служба, в което го поканили да се запознае с делото, "включително и с информацията, получена чрез използване на специални разузнавателни средства“.

Това дава повод на Николай Ненчев да попита дали срещу него са използвани, прилагани и разрешавани специални разузнавателни средства.

Тогавашният военен министър попита също лицата, "които са реализирали тези специални разузнавателни средства" дали имат съответното ниво за достъп до класифицирана информация", тъй като България е член на НАТО и военният министър всекидневно получава информация с най-висока степен на класификация.