Посещението на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на зам.-шефа на парламента Явор Нотев ще бъде обсъдено на коалиционния съвет на мнозинството. Това каза пред бТВ председателката на НС Цвета Караянчева.

Тя изтъкна, че Нотев не е бил командирован от парламента и посещението е било финансирано от "Атака".

"Уведомена съм, че те ще отсъстват. Финансирането е от "Атака". Като представители на партия, могат да ходят където си искат", каза Караянчева.

Тя припомни, че от ГЕРБ неведнъж са изразявали своето несъгласие с анексирането на Крим.

"Те ("Атака" - б.р.) са самостоятелна партия. Ние следваме евроатлантическата позиция. Ще обсъдим на коалиционен съвет случката. Разграничаваме се от това посещение. Имаме правителствена програма. В тази програма е ясно изразена евроатлантическата позиция на правителството. Надявам се да не е проблем", каза Караянчева.

Тя коментира и исканата от БСП оставка на зам.-председателя на парламента Емил Христов заради недопускането на майки на деца с увреждания. Според Караянчева става дума за недоразумение, а и самият Христов се е извинил.

Шефката на парламента заяви, че е склонна да дебатира намаляването на депутатските заплати и ваканции, както иска лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя лично нямала нищо против да бъдат намалени отпуските.

Караянчева коментира и размяната на реплики между президента Румен Радев и ГЕРБ. Според нея президентът се държи сякаш иска да каже на своите приближени: "Видяхте ли какво измислих, сега му го казах". Според нея такъв тон не трябва да има между институции.

Караянчева призна, че сред депутатите няма много юристи. Но изтъкна, че в комисиите като експерти има достатъчно прависти.