Сенаторите от Демократическата партия на САЩ Шелдън Уайтхаус и Джийн Шахийн призоваха най-големите банки в света да разкрият връзките си с богати руснаци, "свързани с руския президент Владимир Путин". Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на тяхно писмо.

Писмото беше изпратено до три американски банки: Bank of America Corp, JPMorgan Chase и Citibank, както и европейски: Barclays, Deutsche Bank, UBS, HSBC и Credit Suisse.

 него сенаторите настояват да бъде разкрита информация за сметките на руснаците, включени в Кремълския доклад на финансовото министерство на САЩ. Посланието на сенаторите има за цел да увеличи натиска не само върху олигарси от т.нар. "списък на Кремъл", но и на финансовите институции.

Сенаторите са поискали банките да предоставят информация дали през последните 5 години се извършвани проверки за наличие на сметки, принадлежащи на включените в Кремълския доклад лица. Ако е имало такива проверки, банките трябва да съобщят за резултатите от тях, както и да обявят какво е направено за идентифицирането на евентуални връзки с бизнесмени от обкръжението на руския президент Путин.

Сенаторите заявиха, че ако не получат информацията, ще поискат правителствено разследване.

"Като се има предвид тяхното богатство и отношението към държавата, много олигарси в Русия имат или политическо влияние, или са му силно подвластни", заявяват сенаторите.

"Списъкът на Кремъл" беше представен от Министерството на финансите на САЩ на 30 януари т.г. Той съдържа имената на 114 високопоставени държавни служители и държавни компании, 96 олигарси, както и ръководството на президентската администрация на Русия, всички федерални министри, ръководители на Министерството на вътрешните работи, Следствения комитет, Федералната служба за сигурност и Росгвардия.

Министерството на финансите отбеляза, че в САЩ няма наложени ограничения и забрани за лицата, участващи в "доклада на Кремъл", но санкции срещу тях могат да бъдат наложени по-късно.