Депутатът от ДПС и крупен медиен собственик Делян Пеевски продава 50% от вестниците си "Телеграф", "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач". Купувач е компанията "Ню Имидж България" ЕАД. За целта ще бъде създадено ново дъщерно дружество, което ще придобие половината капитал от "Телеграф Медия" ЕООД - дружеството издател на вестниците.

Новината дойде от официално съобщение от управителите на "Интръст" ЕАД и "Ню Имидж България" ЕАД, цитирано от "Фокус". Първата фирма е еднолична собственост на Пеевски - и според Търговския регистър, и според декларацията му за конфликт на интереси в качеството му на народен представител.

На 25 април между „Интръст“ ЕАД, като продавач и „Ню Имидж България“ ЕАД, като купувач, се подписа предварителен договор за придобиване на 50% от капитала на „Телеграф Медиа“ ЕООД, което дружество е издател на печатните медии „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“, и е акционер в регионалната медия „Издателска къща Борба“ АД. 

Приключването на сделката ще се извърши след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията. Печатните издания, предмет на сделката, са сред водещите в страната, като всекидневникът „Телеграф“ е изданието с най-висок тираж и продаваемост на българския вестникарски пазар. „Ню Имидж България“ ЕАД създава специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловото участие. „Ню Имидж България“ ЕАД е част от американската компания „Nu Image Inc.“, чиято дейност е производство на филми, собственик e на филмовото студио „Ню Бояна Филм“ и е добре позната в България. Посредством сделката страните желаят да развият дейността на печатните медии, като ще работят съвместно за създаване на високи журналистическите стандарти и утвърждаването на медийния плурализъм“, пише в съобщението.

Компанията издател на всичките вестници "Телеграф Медиа" е 100% собственост на "Интръст" ЕООД - тоест на Пеевски. Капиталът на първото дружество - което продава - е 72 000 лв. Този на "Интръст" е 4 000 000 лв. и държи и други фирми - например разпространителската фирма "Престрафик", става ясно още от Търговския регистър. 

"Ню Имидж България" е собственик на "Бояна филм". Киноцентърът бе приватизиран през 2005 г., а днес произвежда и холивудски продукции. Фирмата е дъщерно дружество на "New Image" Ink, САЩ. Внесеният капитал на българското дружество е 44 154 863 лв.